Iran: Dva neradna dana zbog smoga

Izvor: Blic, 04.Dec.2012, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Dva neradna dana zbog smoga

Iranske vlasti odlučile su da u naredna dva dana zatvore škole, univerzitete i vladine institucije zbog visokog stepena zagađenja vazduha koje je dostiglo kritičan nivo usled velike količine smoga u Teheranu, izjavio je guverner Teherana Morteza Tamadon na državnoj televiziji.

- Da bi izbegli dostizanje rizičnog nivoa, naređeno je da se 4. i 5. decembra zatvore ministarstva, instituti, univerziteti i škole širom provincije Teheran - poručio je Tamadon, savetujući stanovništvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da sarađuje i smanji nepotrebna putovanja.

Zagađenje je dostiglo kritičan nivo u poslednjih nekoliko dana zbog zarobljenog smoga u iranskoj prestonici, kao i u nekoliko drugih velikih gradova, poput Isfahana i Araka.

Svake godine u ovo vreme, ovaj klimatski fenomen primorava vlasti Irana da zatvore škole i vladine institucije na nekoliko dana. Uzrok velikog zagađenje predstavlja veliki broj automobila na ulicama glavnog grada.

Zbog zagađenosti vazduha, ova bliskoistočna zemlja s vremena na vreme uvodi neradne dane i saobraćajna ograničenja. Stručnjaci su rekli da je uzrok narušavanja zdravlje mnogih Iranaca upravo zagađenje vazduha.

Povezane vesti: Protest zbog zagađenja u Slavonskom Brodu Uskoro će biti milijardu automobila u svetu Britanci proizveli benzin pomoću vode i vazduha Meštani Prozivke guše se u smradu Podgorica se guši u dimu

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.