Irakija okončala bojkot parlamenta

Izvor: B92, 30.Jan.2012, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irakija okončala bojkot parlamenta

Bagdad -- Iračka sunitska politička alijansa Irakija odlučila je danas da okonča bojkot parlamenta, naveli su njeni zvaničnici

Ali, sunitski ministri i dalje neće prisustvovati sastancima vlade, u znak protesta zbog hapšenja i sudskog gonjenja sunitskih zvaničnika.

Portparolka bloka Irakije, Mejsun al-Damludži rekla je da će se njegovi poslanici vratiti u parlament na sledećoj sednici u utorak.

Ona je dodala da su lideri Irakije odlučili da ministri iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tog političkog bloka neće prisustvovati nedeljnom sastanku vlade premijera Nurija al-Malikija istog dana.

Poslanik Irakije Etab al-Dori rekao je da je cilj današnje odluke da se obnovi "neka stabilnost u zemlji" i "služi narodu na najbolji mogući način".

Vraćanje u parlament podrazumevaće učešće poslanika Irakije u glasanju o budžetu zemlje i zalaganje za rezoluciju kojom bi bilo okončano gonjenje Sunita od strane bezbednosnih snaga, kojima dominiraju većinski šiiti, dodao je Dori.

Irak, kao i vladu u kojoj dominiraju šiitski političari, potresaju sektaške tenzije, samo nekoliko nedelja pošto su američke trupe napustile zemlju.

Politička kriza izbila je prošlog meseca pošto je vlada izdala nalog za hapšenje sunitskog potpredsednika Tarika al-Hašemija, zbog optužbi za terorizam.

U znak protesta, sunitski poslanici iz Irakije odlučili su da bojkotuju sednice parlamenta, a ministri sastanke vlade, što je rad vlade dovelo do mrtve tačke.

Lideri Irakije optužuju Malikija da hoće da marginalizuje sunitsku manjinu i učvrsti svoju vlast.

Bezbednosne snage Malikija preduzele su snažne mere protiv sunita, uhapsivši stotine njih zbog navodne povezanosti sa ukinutom Baas partijom Sadama Huseina.

Zvaničnici Irakije naveli su da je u poslednja tri meseca uhapšeno 89 njenih pripadnika.

Političku nestabilnost u Iraku pratio je i talas bombaških napada, na čijoj meti su uglavnom bili šiiti, i u kojima je samo ovog meseca ubijeno više od 200 ljudi, što je sve produbilo bojazni od novog građanskog rata u zemlji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.