Irak zainteresovan za MIG-ove iz SFRJ

Izvor: RTS, 02.Sep.2009, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak zainteresovan za MIG-ove iz SFRJ

Iračke vlasti zainteresovane su za 19 aviona tipa MIG 21 i MIG 23 koji su pre dve decenije dovezeni u SFRJ na remont. Letelice su u veoma lošem stanju i nisu bile operativne ni krajem 80-ih godina, poručuju iz Ministarstva odbrane.

Ministarstvo odbrane Srbije potvrdilo je da su iračke vlasti zainteresovane za avione MIG 21 i MIG 23 koji su iz te zemlje još pre dve decenije dovezeni u Zagreb na remont.

Saopšteno je da je ministar Dragan Šutanovac prilikom nedavne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posete Bagdadu informisao iračkog premijera Nurija al Malikija da je tokom rata u Hrvatskoj tadašnja JNA prenela u Srbiju određen broj aviona u rashodovanom stanju, a da je jedan avion preleteo iz Zagreba za Beograd.

Svetske agencije prenele su izjavu portparola iračkog ministarstva spoljnih poslova Mohameda al Askarija da je iračka vojna delegacija koja je nedavno boravila u Srbiji pregovarala o preuzimanju 19 borbenih aviona ruske proizvodnje koje je bivši irački režim poslao u SFRJ na servisiranje.

"Savetnik ministarstva odbrane, general Otman al-Fredži i šef vazduhoplovnih snaga Iraka Anvar Mohamad Amin pregovarali su u Srbiji o servisiranju i što skorijem vraćanju 19 aviona tipa MIG-21 i MIG-23", rekao je u portparol iračkog ministarstva spoljnih poslova

Mohamed al-Askari u subotu, 30. avgusta.

U Ministarstvu odbrane Srbije je rečeno da su te letelice u veoma lošem stanju i da većina letelica nije bila operativna ni krajem '80-ih godina, kada su stigle na popravku u Remontni zavod "Zmaj" kod Zagreba.

Nakon što je izbio rat u tadašnjoj Jugoslaviji, jedan avion, koji je takođe bio u lošem stanju, preleteo je u Srbiju dok je ostatak transportovan na aerodrom Batajnica u delovima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ministarstvo: Irak zainteresovan za avione

Izvor: EMportal, 02.Sep.2009

Ministarstvo odbrane Srbije potvrdilo je danas da je Irak zainteresovan da preuzme određen broj svojih aviona MiG-21 i MiG-23, koji su pre gotovo dve decenije stigli na remont u bivšu SFRJ.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.