Irak, novi rat neizbežan

Izvor: RTS, 17.Jun.2014, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak, novi rat neizbežan

Al Kaida na svega 60 kilometara od Bagdada. Amerika gomila oružje oko Iraka. Zatvorenici u Bakubi poginuli pod kontroverznim okolnostima. Većina šiitskih gradova na severu zemlje u rukama islamista. Mamurluk-akcija Džordža Buša i dalje muči Obamu, pišu američki mediji.

Nova, treća po redu, intervencija Amerike u Iraku čini se neizbežna, pošto su se jedinice Al Kaide borbama probile na 60 kilometara od Bagdada, preteći da slome ionako krhko jedinstvo te države. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Sunitski ekstremisti preuzeli su kontrolu nad većinom šiitskih gradova na severu Iraka, rekao je zvaničnik iračke vlade, koji je naveo da je u dosadašnjim sukobima na desetine civila i boraca ubijeno.

Prema njegovim rečima, snage bezbednosti i lokalni borci i dalje drže pod kontrolom delove grada Tal Afara, u provinciji Nineveh, zajedno sa strateškim koridorom ka Siriji.

Ekstremisti su napali i privremeno preuzeli kontrolu nad nekim kvartovima Bakube, centralnog iračkog grada u provinciji Dijala, ali su snage bezbednosti uspele da danas odbiju napad, saopštili su vojni i policijski zvaničnici.

Sunitski pobunjenici napali su i selo Bašer, naseljeno pretežno šiitskim etničkim Turkmenima, ali je napad posle jednočasovnih sukoba odbijen. Selo Bašer nalazi se na 15 kilometara južno od naftom bogatog grada Kirkuka.

Irački državni televizijski kanal Irakija javio je da je vojska danas ubila dva komandanta ISIL, ali ne precizirajući lokaciju.

Razvoj situacije, suštinski, doveo je administraciju Baraka Obame u prilično nelagodnu situaciju, pošto će morati da nastavi rat, koji je već nekoliko puta teatralno okončavan.  

Nedugo posle početka ofanzive Al Kaide, Amerika je u Persijski zaliv uputila nosač aviona "Džordž Buš", kao i po jednu raketnu krstaricu i razarač, dok je 275 pripadnika vojske poslato u Bagdad za obezbeđenje golemog kompleksa koji zauzima Ambasada SAD.

U pismu poslanicima predsednik Barak Obama poručio je da će te snage biti angažovane na zaštiti američkih građana i imovine, i opremljene za borbu", preneo je Rojters.

"Ove snage ostaće u Iraku sve dok bezbednosna situacija ne postane takva da to više ne bude potrebno", dodao je Obama.

Oko 160 vojnika već se nalazi u Iraku, uključujući 50 marinaca, a neki od njih su nedavno stigli u tu zemlju, preneo je AP. Takođe, SAD će poslati još 100 vojnika u obližnju treću zemlju, kao rezervu, ukoliko bude potrebno, dodaje američka agencija.

Ban: Versko nasilje širi se van Iraka

Generalni sekretar UN Ban Kimun upozorio je da bi versko nasilje moglo da poprimi široke razmere u Iraku i da se proširi izvan granica te zemlje.

Ban je rekao da je veoma zabrinut zbog izveštaja o ratnim zločinima, "terorističkim napadima" i drugim zločinima u trenutku kada džihadisti iz Islamske države Iraka i Levanta nastoje da povežu oblasti koje kontrolišu da bi stvorili islamsku državu.

"Postoji realan rizik od daljeg verskog nasilja širokih razmera u Iraku i izvan njegovih granica", rekao je generalni sekretar UN novinarima u Ženevi.

Ban je takođe pozvao vladu iračkog premijera Nurija el Malikija da ima "otvoreniji pristup". "Iračka vlada treba da ima jednu državu, i sunitsku, i šiitsku i kurdsku, svi oni treba da budu u stanju da žive zajedno", dodao je generalni sekretar UN.

Ekstremistička grupa Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) je u proteklih nedelju dana uspela da preuzme kontrolu nad znatnom teritorijom u centralnom i severnom Iraku i to napredovanje je stalo nedaleko od Bagdada.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.