Irak: Vojska ubila 25 pobunjenika

Izvor: B92, 08.Apr.2014, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: Vojska ubila 25 pobunjenika

Bagdad -- Iračka vojska je danas iz zasede ubila 25 pobunjenika jugozapadno od Bagdada, saopštio je brigadni general Saad Maan.

Pobunjenici, koji su pripadali džihadističkoj organizaciji Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) su, prema ovom saopštenju, imali nameru da napadnu jednu vojnu bazu, što su pokušali da učine i prethodne nedelje, izveštava AFP.

Strahuje se da borci ISIL-a žele da se probiju do Bagdada s namerom da unesu nered tokom parlamentarnih izbora 30. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aprila.

U napadima severno od Bagdada danas je ubijeno još ukupno 19 ljudi, saopštavaju irački bezbednosni i medicinski izvori.

U jednom od tih napada ubijeno je šest članova jedne porodice u svojoj kući u gradu Mosulu.

U eksploziji automobila bombe na kontrolnom punktu u gradu Tuz Kurmatu ubijena su četiri policajca, dok su još trojica ubijena u sličnom napadu u Mišadi, u blizini Bagdada.

U pucnjavi i bombaškim napadima u Bakubi, Tikritu, Baidži i Mosulu ubijeno je još šestoro ljudi.

Diplomate i analitičari pokušavaju da utiču na iračku vladu, kojom dominiraju šiiti, da pokuša da ublaži nezadovoljstvo sunitske manjine koja se oseća marginalizovanom, ali uz izbore koji se približavaju premijer Nuri al-Maliki i ostale šiitske vođe ne žele da ostave utisak kako su raspoloženi za ugađanje političkim rivalima.

Gotovo svakodnevno prolivanje krvi samo je jedan od razloga zabrinutosti Iračana uoči izbora. Ostali su duga isključenja električne energije, ogromna korupcija i visoka nezaposlenost.

UN upozoravaju da će izborna kampanja, koja je počela pre nedelju dana, možda dovesti do još veće podeljenosti stanovništva i da će rezultirati pogoršanjem dugogodišnje političke paralize.

Od početka ove godine u Iraku se registruje veliki porast nasilja, u kojem je poginulo više od 2.400 ljudi, što izaziva strahovanja od povratka u najteže sektaške sukobe iz 2006. i 2007. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Iračka vojska ubila 25 pobunjenika i 19 drugih žrtava

Izvor: Blic, 09.Apr.2014, 14:29

Iračka vojska je danas iz zasede ubila 25 pobunjenika jugozapadno od Bagdada, saopštio je brigadni general Saad Maan...Pobunjenici, koji su pripadali džihadističkoj organizaciji Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) su, prema ovom saopštenju, imali nameru da napadnu jednu vojnu bazu, što su pokušali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.