Irak: Najmanje tri demonstranta poginula

Izvor: B92, 06.Nov.2019, 00:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: Najmanje tri demonstranta poginula

Najmanje tri iračka demonstranta poginula su u sukobima s bezbednosnim snagama na jugu Iraka, izjavili su zvaničnici.

Poginuli su dok su vlasti pokušavale da otvore glavnu luku u zemlji koju učesnici protesta tri dana blokiraju.

Bezbednosni i zdravstveni zvaničnici su naveli da je u lučkom mestu Um Kasr, ključnom naftnom terminalu u Persijskom zalivu, ubijen jedan demonstrant i da je osam ranjeno, dok je Iračka visoka komisija za ljudska prava navela da su u sukobima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u mestu Šatrah ubijene dve osobe i da su 23 ranjene.

Neimenovan zvaničnici su naveli da su bezbednosne snage u Um Kasru koristile bojevu municiju i suzavac i da su demonstranti zaplenili oklopno vozilo.

Iračke bezbednosne snage su od 1. oktobra ubile najmanje 267 demonstranata tokom dva velika talasa demonstracija u Bagdadu i širom većinsiki šiitskog juga zemlje.

Demonstranti traže potpuno preoblikovanje političkog sistema uspostavljenog posle invazije iz 2003. godine koju su predvodile SAD, i optužuju vladu i vodeće partije za korupciju i nekompetentnost u ekonomiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.