Irak:Još bez dogovora oko premijera

Izvor: B92, 10.Avg.2014, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak:Još bez dogovora oko premijera

Irački parlament će biti na pauzi do 19. avgusta, odlučeno nakon što poslanici nisu uspeli da se dogovore oko premijera, uprkos međunarodnih pritisaka.

"Nema objašnjenja za ovo odlaganje. Na stolu su važni problemi: sudbina raseljenih, bezbednosna situacija..." izjavio je šiitski poslanik Amar Toma, član stranke Fadilah, prenosi AFP.

Samo u poslednja dva dana američki predsednik Barak Obama, šef UN Ban Ki-mun i francuski ministar inostranih poslova Loran Fabijus, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji je trenutno u poseti Iraku, naglašavali su nužnost nove, jedinstvene vlade koja bi vodila borbu protiv džihadista.

Mnogi za iračku krizu krive premijera Nurija al-Malikija. Kritičari mu zameraju da je marginalizovao sunitske Arape, gurajući ih u naručje džihadista.

Mada je na izborima u aprilu odneo "komotnu pobedu", konflikti koji traju već dva meseca čine Malikijev položaj neodrživim.

Irački premijer je izgubio podršku mnogih ranijih saveznika - Vašingtona, Teherana, moćnog domaćeg verskog vrha pa i znatnog dela članstva sopstvene stranke Dava.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bez dogovora o premijeru

Izvor: Akter, 10.Avg.2014

Irački parlament će biti na pauzi do 19. avgusta, odlučeno je danas, nakon što poslanici nisu uspeli da se dogovore oko imenovanja premijera, uprkos međunarodnih pritisaka da se uspostavi vlada jedinstva koja bi se izborila sa islamističkim militantima koji drže znatan deo zemlje.."Nema objašnjenja...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.