Irački komandant prognozira: Za tri nedelje isterujemo Islamsku državu iz Mosula!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Maj.2017, 07:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irački komandant prognozira: Za tri nedelje isterujemo Islamsku državu iz Mosula!

Uprkos otporu koji ekstremisti pružaju, očekuje se da će iračka vojska istrebiti džihadiste

Načelnik Generalštaba iračke vojske Otman al-Ganmi izrazio je danas očekivanje da će ekstremistička grupa Islamska država biti isterana iz Mosula u maju uprkos otporu koji ekstremisti pružaju u gusto naseljenoj staroj četvrti tog iračkog grada.

Prema njegovim rečima, borba bi trebalo da bude okončana "za najviše tri nedelje", prenosi Rojters pozivajući se na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << irački državni list "Al-Sabah".

Međunarodna koalicija na čelu sa SAD pruža vazdušnu i kopnenu podršku ofanzivi u Mosulu, najvećem gradu u severnom Iraku, koji je juna 2014. pao u ruke tvrdokornim sunitskim muslimanskim borcima, podseća britanska agencija.

Islamska država je izgubila većinu gradskih kvartova otkako je ofanziva počela u oktobru i sada je opkoljena u severozapadnim četvrtima, uključujući centar istorijskog Starog grada.

Ujedinjene nacije procenjuju da se pola miliona ljudi i dalje nalazi u toj oblasti koju još uvek kontrolišu džihadisti u Mosulu, a da se 400.000 njih nalaze u Starom gradu oskudevajući u hrani i vodi, i bez pristupa bolnicama.

Vesti iz Sirije i Iraka možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.