Iračani zahtevaju oslobađanje novinara

Izvor: RTS, 15.Dec.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iračani zahtevaju oslobađanje novinara

Hiljade Iračana izašlo je na ulice više iračkih gradova zahtevajući oslobađanje novinara koji je na pres konferenciji u Bagdadu gađao cipelama američkog predsednika Džordža Buša.

"Organizacija Va Atasimu je odlučila da dodeli novinaru Muntaziru al-Zaidiju nagradu za hrabrost, jer ono što je učinio predstavlja pobedu ljudskih prava širom sveta", saopštila je organizacija kojom predsedava Ajšja Gadafi, pravnica po struci i oštar kritičar američkih akcija u Iraku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Va Atasimu je zatražila od iračke vlade da hitno oslobodi Muntazira koji je od juče nalazi u zatvoru, poručujući da irački funkcioneri treba da mu odaju priznanje za ono što je učinio.

Izveštači nazivaju ovaj čin simboličnim, jer su Iračani bacali cipele i njima udarali statuu Sadama Huseina u Bagdadu nakon što je svrgnut s vlasti u angloameričkoj intervenciji 2003. godine.

U bagdadskom šiitskom kvartu, Sadr sitiju, pristalice radikalnog šiitskog sveštenika, Moktade al Sadra, palile su američke zastave i pozivale na oslobađanje "heroja" Muntadara al-Zejdija.

Pristalice Al Sadra demonstrirale su i u Basri, kao i svetom šiitskom gradu Nadžafu, gde su demonstranti bacali cipele na američki konvoj koji je prolazio nazivajući Buša "kravom".

Uprava iračke tv stanice "Al-Bagdadija" za koju je Al-Zejdi radio, izdala je saopštenje kojim vlasti poziva da novinara "odmah oslobode" u skladu s demokratskim pravom na slobodu izražavanja koju su Amerikanci Iračanima obećali kada su svrgnuli diktatorski režim.

"Bilo kakve mere protiv Muntadara smatraće se činom diktatorskog režima", navodi se u saopštenju.

Stav iračke vlade 

Iračka vlada je, međutim, incident nazvala sramotnim i u saopštenju istakla da je postupak Al-Zejdija "naštetio ugledu iračkih novinara i iračkom novinarstvu uopšte", preneo je Bi-Bi-Si.

Vlada je takođe zatražila da se poslodavac uhapšenog novinara javno izvini za "varvarsko i sramno delo", za koje će mu biti suđeno, saopštio je savetnik za medije iračkog premijera Jasin Medžid.

Arapske TV stanice više puta su emitovale snimak jučerašnjeg incidenta, koji se našao na naslovnim stranama brojnih listova.

Novinara Al-Zejdija, koga su prošle godine oteli šiitski ekstremisti, u ponedeljak su uhapsile iračke snage bezbednosti i ispitivale, kako bi utvrdile da li je postupao po nečijem nalogu i da li je bio plaćen za to.

Novinar je podvrgnut je i testu na drogu i alkohol za vreme saslušanja.

Al-Zejdi je na zajedničkoj konferenciji za novinare američkog predsednika i iračkog premijera u Bagdadu, nazvao Buša psom i gađao ga cipelama.

"Ovo je oproštajni poljubac za tebe, pseto. Ovo je za udovice, siročad i one koji su ubijeni u Iraku", vikao je Al-Zejdi na arapskom dok je bacao cipele prema Bušu, koje su preletele iznad glave američkog predsednika, posle čega su novinara bezbednosne službe oborile na zemlju i izvele iz sale.

Kolege Al-Zejdija navode da je uhapšeni novinar Buša krivio za krvoproliće u Iraku nakon angloameričke invazije 2003. godine.

U ratnoj intervenciji u Iraku, u proteklih šest godina, učestvovalo je oko 140.000 američkih vojnika. Više od 4.200 ih je ubijeno, uključujući i druge službenike u američkoj vojsci.

Rat u Iraku odneo je na desetine hiljada života u toj zemlji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.