Izvor: Nezavisne Novine, 09.Nov.2017, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Investicije u rodnu grudu

Bosna i Hercegovina je, u svjetskim okvirima, jedna od zemalja s najbrojnijom dijasporom u odnosu na ukupan broj njenih stanovnika. Odlazak u pečalbu trbuhom za kruhom bio je izražen i u prijeratnom periodu, ali je u ratnim i poratnim godinama, zbog poznatih razloga, posebno dobio na zamahu i intenzitetu. Bosanci i Hercegovci su danas ugledni i cijenjeni građani širom svijeta, a nemali broj njih uspješni poduzetnici i poslovni ljudi s velikim kapitalom. Dok se naša zemlja iz petnih žila upinje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kako da iskoristi raspoložive resurse i stavi ih u funkciju ekonomskog razvitka, potencijal naše dijaspore potpuno je neiskorišten. Prema procjenama, bh. dijaspora svake godine šalje u zemlju više od tri milijarde maraka. Ekonomisti smatraju kako se radi o ogromnom novcu te ističu kako bi strateški interes Bosne i Hercegovine morao biti stvaranje uslova da se ova sredstva ne koriste isključivo u cilju finansijske pomoći i potrošnje, već da se investiraju u ekonomske aktivnosti i proizvodnju nove materijalne vrijednosti. Međutim, da bi se to ostvarilo u praksi, potrebno je stvoriti atmosferu međusobnog povjerenja, bolji poslovni ambijent, iskorijeniti korupciju, nepotizam i kriminal.

Iako domaći političari u svakoj prilici vole istaknuti da su strane investicije dobrodošle i da su opredijeljeni da stvaraju uslove za to, svjedoci smo da se neprestano proizvode političke krize čiji je isključivi cilj opstanak na vlasti. Politička stabilnost je osnovni preduslov za ulaganja u BiH i svaki turbulentni događaj negativno djeluje na potencijalne investitore. Ipak, i u takvim okolnostima sve je veći broj primjera da Bosanci i Hercegovci kapital zarađen u inozemstvu investiraju u rodnu zemlju. Pri tome se rukovode nostalgijom i patriotskim osjećajima prije nego ekonomskom računicom. Krajnje je vrijeme da shvatimo kako uspješnijim organiziranjem, zajedničkim projektima i efikasnijom saradnjom s dijasporom možemo sami sebi stvoriti uslove za bolji život i prosperitet. U suprotnom, političke krize i ekonomsko beznađe odvući će nas na dno, ukoliko već nisu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.