Invalidi još čekaju na proizvodnju

Izvor: RTS, 06.Jul.2011, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Invalidi još čekaju na proizvodnju

Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Zorka dir" koje je osnovano 1992. godine kao deo nekadašnjeg šabačkog giganta, dve godine ne može da pokrene proizvodnju. Problem su, kako ističu u ovom kolektivu, nerešena pitanja oko vlasništva sa "Zorka holdingom".

Iako zakoni podržavaju rad specijalizovanih firmi, preduzeće "Zorka Dir" ne može da radi dok ne reši spor sa "Zorka holdingom", oko vlasništva i prava korišćenja zgrade >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u kojoj dve decenije rade osobe sa invaliditetom.

Preduzeće "Zorka Dir" već godinu dana ne može ni da ostvari pravo na podržavljenje, a dok čekaju neophodne dozvole, kako kažu u ovom preduzeću, često ih posećuju i provalnici.

Vukašin Colović koji radi u preduzeću „Zorka Dir" pet godina, kaže da voli svoj posao i da uvek prvi primeti sve promene u preduzeću.

"Došao je neki čovek, ja ga pitam kako se zove, a on me gurnu sa stepenica i ušao u preduzeće", priča Colović.

Direktorka preduzeća „Zorka Dir", Seka Šibljaković kaže da je pre godinu dana od Republičke direkcije za imovinu dobila dopis u kojem se kaže da nadležni organ „Zorka Holdinga", donese odgovarajuću odluku o prenosu osnivačkih prava na "Zorka Dir" ili na Republiku Srbiju.

"Kada su u preduzeću počele pripreme za proizvodnju toaletne papirne galanterije imali smo oko 19 sitnih provala koje su svaka za sebe male da bi podlegle zakonskom praćenju", kaže Šibljakovićeva.

Direktorka preduzeća "Zorka Dir" je istakla da je cilj ovog preduzeća da invalidi budu zaposleni, kao i da je nebitno da li će ono biti državno ili privatno.

Nekada su radnici preduzeća „Zorka Dir" pakovali hemijske proizvode, a sada mašine ne rade više od pet godina.

Preduzeće je imalo 50-tak zaposlenih, a danas u njemu radi šest osoba sa invaliditetom.

"Za svakog posao znači egzistenciju, a za osobe sa invaliditetom je to nešto izuzetno. Uključuju se u tokove društa, sami privređuju tako da mogu da imaju neku svoju sigurnost", kaže defektolog Zlata Petreski.

U "Zorka Holdingu" kažu da pravo odlučivanja o izdvajanju preduzeća „Zorka Dir" nije u njihovoj nadležnosti.

"Zorka Holding je vlasnik kapitala 100 odsto u „DIR"-u, i ona je vlasnik kompletne imovine. Mi kao „Holding" nemamo pravo bez dozvole Agencije za privatizaciju da prenosimo imovinu na njih", kaže direktorka „Zorka Holdinga", Josip Mitrić.

Na evidenciji nezaposlenih lica u Šapcu trenutno je 228 osoba sa invaliditetom. U gradskoj upravi kažu da podržavaju njihovo zapošljavanje, kao i da je ispunjena kvota koju je propisao zakon ali da grad ne želi da se meša u pravno-imovinske odnose između "Zorka Holdinga" i preduzeća "Zorka Dir".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.