Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intravenski dat, C vitamin koristi u lečenju kancera

VAŠINGTON - C vitamin bi, ipak, mogao bi da bude koristan u lečenju raka, ukazuje studija, obavljena na američkom Nacionalnom institutu za dijabetes, digestivne i bubrežne bolesti.

Ideju da bi ovaj vitamin, odnosno askorbinska kiselina, mogao da se koristi u lečenju raka lansirao je sedamdesetih godina prošlog veka američki naučnik Lajnus Pauling, koji je 1954. godine dobio Nobelovu nagradu za hemiju, podseća Rojters.

Ova kontroverzna ideja nije izdržala test >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nekih kasnijih istraživanja u kojima su ispitanici C vitamin dobijali oralno. Međutim, u najnovijoj studiji, obavljenoj na miševima, C vitamin je davan intravenozno, čime je postignuto da se u organizmu nađe u znatno većoj koncentraciji.

Američki istraživači su miševima implantirali tri vrste ćelija agresivnih tumora - jajnika, pankreasa i glioblastoma (tumora mozga). Kod onih miševa koji su potom dobijali injekcije visoko koncentrisanog C vitamina registrovan je upola manji rast tumora nego kod životinja kojima vitamin nije ubrizgavan.

Vođa istraživanja dr Mark Levin iz toga zaključuje da askorbinska kiselina obećava kao mogući lek za neke vrste raka.

Stvara hidrogen peroksid

Smatra se da se povoljno dejstvo C vitamina na kancer ostvaruje tako što on podstiče proizvodnju hidrogen peroksida, koji uništava kancerozne ćelije, pri čemu izgleda ne šteti zdravima, iako se još ne zna zašto.

Nedavna klinička studija obavljena u Kanadi pokazala je da se visoke doze C vitamina, kakve su primenjivane u američkom istraživanju, mogu davati i ljudima uz minimalne negativne propratne efekte.

Dr Levin ističe da je njegov tim vrlo blizu otpočinjanju istraživanja eventualne efikasnosti C vitamina u tretiranju raka kod ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.