Internet - meka za neonaciste

Izvor: RTS, 25.Avg.2010, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Internet - meka za neonaciste

U Nemačkoj je nedavno registrovano 1.900 Internet sajtova posvećenih idejama nacizma. Vlasti pronalaze i zatvaraju sajtove koji propagiraju mržnju, ali se poruke šire u raznim formama i na raznim mestima i ne zna se ko ih čita.

Broj neonacističkih sajtova u Nemačkoj utrostručen je za proteklih godinu dana, a nedavno je registrovano čak 1.900 Internet strana posvećenih idejama nacizma.

Nemačke vlasti pronalaze i zatvaraju sajtove koji propagiraju mržnju, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se poruke šire u raznim formama i na raznim mestima i ne zna se ko ih čita.

Organizacija "Jugendschutz.net" ili u prevodu "Zaštita mladih" koju su 1997. godine osnovali pokrajinski ministri za zaštitu omladine registrovala je oko 1.900 Internet stranica i još mnogo više tekstova i spotova na društvenim mrežama kao što su Fejsbuk ili na video platformama kao što je Jutjub.

Broj neonacističkih mreža u roku od godinu dana je utrostručen i sada ih ima oko 90, izjavio je za nemački državni radio Dojče vele Štefan Glazer, šef odeljenja za desni ekstremizam.

Ekstremna Nacionaldemokratska partija Nemačke, koja je zastupljena u dva pokrajinska parlamenta, imala je više od 200 onlajn ponuda, čiji su sadržaji uvek ksenofobični, antisemitski, rasistički.

Propovednici mržnje se služe različitim metodama, čas prepevavajući poznate narodne i dečje pesme i od njih praveći neonacističke, čas neskriveno pozivajući na nasilje.

Na prvi pogled je teško prepoznati na kojoj ideologiji ovi sadržaji počivaju. Pre svega neiskusni mladi ljudi imaju problema sa prepoznavanjem neonacističkog sadržaja u porukama koji su često nejasne, ali pokušavaju da pobude emocije.

Do 10.000 korisnika dnevno čita neonacističke blogove i posećuje Internet platforme. Prema rečima Štefana Glazera, nema podataka o tome ko su korisnici i kako virtuelne ponude mržnje deluju na njih.

Organizacija "Jugendschutz.net" je, zajedno sa onlajn savetovalištem protiv desnog ekstremizma, proizvela video klip, u cilju edukacije mladih u borbi protiv tih ekstremista.

U četiri od pet slučajeva, organizaciji polazi za rukom da sa Interneta odstrani neonacističke sadržaje. Najveći je uspeh kada se provajderu direktno ukaže na neonacističke sadržaje, istakao je Glazer.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.