Izvor: Blic, 26.Okt.2009, 06:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Interes naspram prava

Nakon posete ruskog predsednika Medvedeva, s razlogom se upućuju kritike na račun dobrog ukusa domaćina, ali i nekih manifestacija sasvim neestetske prirode, kao što su podaništvo i rasipništvo.

Kada je o rasipništvu reč, uveliko se govori da su besmisleni koncert sa stotinom trubača platila javna preduzeća, od kojih neka posluju sa gubitkom. Ako je tako, ne bi se radilo samo o računici, logici ili etici, već, pre svega, o pravu.

Javna preduzeća osnovana su za poslove >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojima se obezbeđuje ostvarivanje osnovnih potreba i zakonom utvrđenih interesa građana, kao što su energetika, putevi, javno informisanje, PTT ili komunalne usluge. Njihova delatnost, očigledno, nije namenjena estradnim zabavama.

Direktori i članovi upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća jesu funkcioneri. Funkcionerima je, između ostalog, zabranjeno da krše jednakosti pred zakonom, da zloupotrebe posebna prava koja im donosi funkcija ili da utiču na dobijanje poslova. U skladu sa ovim zabranama, osim dužnosti da sredstva koja su im poverena troše namenski, njihova nezaobilazna dužnost je da stvaraju i održavaju poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje javne funkcije.

Ako su platili trubački koncert, nije teško zaključiti da su se o sve ovo ogrešili. Pošto je malo verovatno da je u pitanju samonikla inicijativa, o zakon bi se ogrešili i oni koji su im davali uputstva ili naloge.

Ne sumnjam da bi se branili pretpostavljajući političku celishodnost pravu. Verujem da bi u ime mitskog bratstva i istorijskih interesa posegnuli i u samu moralnost, sa čijeg uzvišenja bi svoje kritičare ukorili ili čak, kao što je ovde običaj, prokazali kao neprijatelje.

Ali kada jednom opštost prava podredite posebnom interesu, političkom pogotovo, makar koliko se trudili da to zaodenete u tzv. pozitivni utilitarizam, uprkos svoj sili zakona i najavljenih reformi - otvorili ste vrata samovolji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.