Intenziviran rad „Veterine Beograd

Izvor: Studio B, 20.Mar.2012, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intenziviran rad „Veterine Beograd"

Ekipe zoohigijeničara i službe Hitne pomoći „Veterine Beograd" intenzivirale su rad na terenu, posebno na onim lokacijama za koje je vezan najveći broj prijava građana.

Utorak, 20. mart 2012. Uhvaćeni psi vode se najpre u Centar za sterilizaciju na opservaciju, gde se vrši i provera da li su čipovani, vakcinisani i sterilisani. Psi se potom odvode u prihvatilišta gde im se, ukoliko je potrebno, pruža veterinarska nega, a potom se stavljaju u program za usvajanje. Akcija >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << hvatanja i zbrinjavanja nevlasničkih pasa pokazala je da u Beogradu, nažalost, postoje ljudi koji se predstavljaju kao ljubitelji i zaštitnici pasa, a zapravo su lažni humanisti.

Od pet pasa koji su, nakon brojnih prijava građana, uhvaćeni na jednoj od lokacija na Novom Beogradu, čak tri su bila čipovana i registrovana na poznate vlasnike. Radi se o osobama koje su se suprotstavljale hvatanju ovih pasa iako su to bili psi koji su prema evidencijama više puta nanosili povrede ljudima. Zato su ove osobe iskoristile mogućnost da pomenute pse navodno usvoje, imajući zapravo nameru da ih odmah puste na mesto na kome su i uhvaćeni.

-Na ovaj način ovi lažni humanisti direktno krše i zakon i Ugovor koji su prilikom usvajanja potpisali sa „Veterinom Beograd", pa će protiv njih biti podnete prijave i biti preduzete sve zakonima i propisima predviđene mere - kaže direktor gradske veterinarske ustanove Bratislav Stanković.

On podseća i da su potpuno neosnovani pokušaji da se ovi psi tretiraju kao navodno izgubljeni, jer Zakon o dobrobiti životinja kaže da se svaki nestanak psa mora prijaviti u roku od tri dana, što naravno nije učinjeno. Zakonom i gradskim odlukama predviđena je i mogućnost da neko nije više u stanju da brine o svom psu, ali je tada dužan da, uz propisane uslove, psa preda nadležnoj ustanovi.

Ovakvo ponašanje pojedinih sugrađana koji sebe smatraju zaštitnicima pasa direktno osuđuje i sekretar za komunalne i stambene poislove Predrag Petrović u čijoj je nadležnosti i rešavanje pitanja pasa lutalica.

-Lažno dobročinstvo ovih pojedinaca predstavlja zapravo primer neodgovornog vlasništva koji je glavni izvor problema velikog broja napuštenih pasa na ulicama Beograda - kaže Petrović i podseća da grad ovaj problem rešava aktivnim merama kao što su proširenje i izgradnja prihvatilišta za pse, akcije besplatnog čipovanja i vakcinisanja, pružanje pomoći privatnim azilima i sprovođenje akcije odgovornog vlasništva i usvajanja pasa, a da ovakvo ponašanje pojedinaca samo pogoršava problem.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.