Institut u Kamenici pruža sve bolje usluge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2010, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Institut u Kamenici pruža sve bolje usluge

BEOGRAD - U protekle 32 godine na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine pregledano je preko milion ljudi. Na lečenje je primljeno njih 120 hiljada, a zbog problema sa srcem operisano je 26 hiljada pacijenata. U 2009. su, zahvaljujući savremenoj tehnologiji i edukaciji svojih zaposlenih, podigli nivo usluga, a bolje rezultate očekuju sa završetkom Kamenice 2, naveli su predstavnici Instituta na radnom doručku sa novinarima u Beogradu i dodali da Srbija zauzima jedno od vodećih mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po broju obolelih i umrlih od kardiovaskularnih bolesti u svetu.

Prošle godine kardiohirurzi u Sremskoj Kamenici uradili su 1.200 operacija na otvorenom srcu, što je za deset odsto više u odnosu na period od pre četiri godine. Prosečna smrtnost operisanih pacijenata je ostala je na nivou od 2,8 odsto, a starosna granica onih kojima je potrebna operacija pomerila se sa 55 na 62 godine. Za to je, kako je navedeno, najzaslužniji razvoj invazivne kardiologije.

Liste čekanja za kardiohirurške operacije postoje, a pacijenti se zakazuju po redu hitnosti. Za standard zemalja u tranziciji idealno bi bilo da se na operaciju ne čeka duže od šest meseci, navode u Institutu uz napomenu da bi se to moglo postići otvaranjem Kamenice 2.

Kamenica 2 biće otvorena do kraja 2011. Za građane Srbije to je od velikog značaja, budući da smrtnost od kardiovaskularnih bolesti godišnje prelazi 60 odsto, a da prognoze za narednih 20 godina još više poražavaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.