Institucije najviše diskriminišu

Izvor: Beta, 15.Apr.2015, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Institucije najviše diskriminišu

BEOGRAD, 15. aprila 2015. (Beta) - Poverenica za zaštitu ravnopravnost Nevena Petrušić izjavila je u sredu da broj pritužbi za diskriminaciju iz godine u godinu raste u Srviji, da se najviše pritužbi odnosi na oblast zapošljavanja, a da najviše diskriminišu državne institucije.

"Broj pritužbi iz godine u godinu raste. To znači da smo vidljiviji, da gradjani ne žele da trpe diskriminaciju", rekla je Nevena Petrušić podnoseći godišnji izveštaj Odboru Skupštine Srbije za >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Ona je precizirala da je u toku 2014. godine postupano u 885 predmeta, da je podneto šest krivičnih prijava, kao i jedan predlog za pokretanje prekršajnog postupka.

Navela je i da se veliki deo pritužbi odnosi na diskriminaciju grupa.

Kako je istakla, najveći broj pritužbi - 224 odnosi se na zapošljavanje, zatim 124 na nacionalnu pripadnost, 97 na zdravstveno stanje, zatim starost, invaliditet, versku orijentaciju, pol, bračni i porodični status.

"Gradjani su najviše spremni da govore o diskriminaciji u oblasti zapošljavanja, a ogroman broj pritužbi odnosi se na one koji vrše funkciju organa javne vlasti, na svim nivoima", rekla je Nevena Petrušić i dodala da su podnosioci najvećeg broja pritužbi fizička lica, a 21 odsto su nevladine oprganizacije.

Romi i žene su najviše izloženi diskriminaciji, najveća socijalna distanca je prema HIV pozitivnim i LGBT osobama, prema kojima ima i najviše negativnih predrasuda, a velika distanca je i prema izbeglicama, azilantima i migrantima.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Državne institucije najviše diskriminišu

Izvor: Akter, 15.Apr.2015

Poverenica za zaštitu ravnopravnost Nevena Petrušić izjavila je danas da broj pritužbi za diskriminaciju iz godine u godinu raste u Srviji, da se najviše pritužbi odnosi na oblast zapošljavanja, a da najviše diskriminišu državne institucije.."Broj pritužbi iz godine u godinu raste. To znači...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.