Instalacije firentinskih umetnika na Kalemegdanu

Izvor: Politika, 31.Avg.2010, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Instalacije firentinskih umetnika na Kalemegdanu

BEOGRAD - Međunarodna izložba „Drugi pogled/Javni radovi”, koja obuhvata instalacije firentinskih umetnika na Kalemegdanu i vođenje kroz izložbu od strane alternativnih vodiča Beograda, biće otvorena 4. septembra na Kalemegdanu, najavljeno je danas iz Muzeja savremene umetnosti (MSU).

Izložbom pod nazivom „Javni radovi”, u okviru projekata „Beograd: Drugi pogled” i „Outside” predstaviće se umetnici Mikele Dantini, Lorenco Pecatini, grupa „Kinkaleri”, Eliza Bjađini >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Dejan Atanacković.

Instalacije osmišljene za prostor Kalemegdana, planirane su kao privremena izmena funkcije mesta i kao prostori za dijalog.

Ovi radovi, kako je objašnjeno iz MSU, nastaju namenski, kao narativni povod za aktivnost alternativnih vodiča - osoba sa invaliditetom i pripadnika manjina, koji svojim vođenjem po Kalemegdanu dopunjuju i dovršavaju rad i time realizuju svojevrsnu interakciju sa umetnicima i publikom.

Postavka na Kalemegdanu predstavlja početak ovogodišnjih javnih nastupa alternativnih vodiča Beograda, a u okviru projekta „Beograd: Drugi pogled”.

„Beograd: Drugi pogled” posvećen je tumačenju grada kroz perspektivu marginalizovanih grupa.

Realizuje se obukom, angažmanom i promocijom nove kategorije u turizmu i inkluziji, pod nazivom alternativni vodič, a projekat okuplja predavače iz oblasti umetnosti, istorije, teatra, arhitekture i muzeologije.

U ovogodišnjoj obuci alternativnih vodiča, realizovane u vidu višemesečne radionice, učestvovali su Irina Subotić, Marko Stojanović, Zoran Erić, Ljubica Beljanski Ristić, Vladan Jeremić i Milan Prodanović.

Ove godine „Beograd: Drugi pogled” podržale su Telenor Fondacija i Turistička organizacija Beograda, a gostovanje firentinskih umetnika deo je godišnjeg programa projekta „Outside”- projekat studentske i stručne razmene u sferi umetničkog obrazovanja između Firence i Beograda, koji se uz podršku Sekretarijata za kulturu Beograda realizuje od 2005.

Izložbu „Drugi pogled/Javni radovi”, do 12. septembra, realizovaće Centar za međunarodne umetničke studije i Muzej savremene umetnosti, uz podršku Zavoda za zaštitu spomenika, Gradskog zelenila i Vojnog muzeja, dok su za koncept izložbe zaslužni Dejan Atanacković i Zoran Erić.

Tanjug

objavljeno: 31/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.