Inspektori ulaze u stanove i kuće

Izvor: Šumadija Press, 24.Jul.2015, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspektori ulaze u stanove i kuće

Deo Zakona o inspekcijskom nadzoru, i to onaj kojim se uređuje postupanje inspekcija prema radu na crno, počinje da se primenjuje sledeće nedelje.

Zakon je usvojen krajem aprila, s tim što će 30. jula početi primena odredaba koje se odnose na kontrolu rada na crno, dok će se zakon u potpunosti primenjivati od naredne godine.

Novim zakonom, inspektori su dobili veća ovlašćenja pa će svi koji imaju neprijavljene radnike biti u ozbiljnom problemu. Između ostalog, >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << inspektori će moći da uđu u svaki stan, uz odobrenje suda, s tim što sada mogu da obave uviđaj i bez prisustva svedoka ako to zahteva situacija. Naime, uviđaj se vrši u prisustvu dva punoletna svedoka, ali u slučaju da postoji procena da je rizično, pretres može biti i bez svedoka.

Inspektori mogu da izvrše kontrolu svakog stana za koji se sumnja da se u njemu obavlja neki neprijavljeni posao, a uviđaj će moći da bude iznenadan i nenajavljen.

U slučaju da vlasnik stana odbije da primi inspektore i pored naloga suda, policija je dužna da obezbedi ulazak u stan.

Policija i sudovi su dužni da inspektorima dostave sve podatke koji su im potrebni za kontrolu.

Ukoliko otkriju nepravilnosti, inspektori pišu rešenje koje je odmah izvršno, a takođe mogu da zaplene sredstva, opremu ili dokumentaciju koji ukazuju na nezakonit rad. Kazne koje slede onima koje inspektori otkriju su astronomske i kreću se do dva miliona dinara.

U Ministarstvu kažu da ne postoji precizna evidencija koliko je danas onih koji rade na crno. Ipak, primetno je povećanje proizvodnje tekstila u stanovima, kućama i podrumima i pomoćnim objektima. Na crno sve više rade i frizeri, kozmetičari, stomatolozi, službe za dostavu hrane, klanice, mesare, domovi za stare i vrtići, kafići, restorani…

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.