Inspekcija u dečjoj bolnici KBC „Zemun”

Izvor: Politika, 16.Jan.2014, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcija u dečjoj bolnici KBC „Zemun”

Rukovodstvo odbacuje optužbe na račun odeljenja pedijatrije. – „Naša ustanova nije leglo zaraze”, kaže dr Dragoš Stojanović, direktor bolnice u Zemunu

Oronule prostorije, pohabane stolice, zarđali radijatori, majke na dušecima pored krevetaca beba… To su slike loših uslova za lečenje na pedijatriji u Kliničko-bolničkom centru „Zemun” koje su juče preplavile društvene mreže. Prate ih i razni komentari sa zajedničkim akcentom da je „žalosno što se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << deca leče u takvim uslovima”.

– Naša bolnica 365 dana u godini, 24 sata, stoji na usluzi svim građanima. Veliki su napori celokupnog kolektiva da se pacijentima obezbede kvalitetno lečenje, stručni rad, higijena i ishrana kao i da celokupna usluga bude na visokom nivou uprkos velikom broju bolesnika – reagovao je docent dr Dragoš Stojanović, direktor ove bolnice, i odbacio kao neistinite i netačne navode o lošem radu i funkcionisanju Bolnice za pedijatriju. On tvrdi da ustanova nije „leglo zaraze” i da je ta bolnica segment kliničko-bolničkog centra na koji se najviše pazi upravo zbog najmlađih pacijenata.

– Kao najstarija zdravstvena ustanova u Srbiji, prvi put se suočavamo sa senzacionalističkim izveštavanjem i iznošenjem neistina na račun struke i kvaliteta rada zaposlenih, bez prethodne provere. Zgrada u kojoj je smeštena pedijatrijska bolnica je legat porodice Karađorđević i spomenik je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, zidan krajem 19. veka. KBC „Zemun”, kao korisnik legata, maksimalno se trudi da savesno i u granicama zakona i mogućnosti održava ovaj objekat, kako preventivno, tako i investiciono – rekao je dr Stojanović i najavio da se 2015. godine planira preuređenje Bolnice za pedijatriju.

Dečju bolnicu KBC „Zemun” juče je posetila inspekcija Ministarstva zdravlja, kako bi ispitala uslove rada i istinitost navoda onih koji su se na društvenim mrežama i u medijima požalili na ovu bolnicu. Rezultati kontrole biće poznati narednih dana.

---------------------------------------------

Pomoć opštine

Bolnicu su obišli i Dejan Matić, predsednik opštine Zemun, Nenad Vranjevac, predsednik Skupštine opštine, i Damir Kovačević, zamenik predsednika opštine. Zemunska opština saopštila je da, iako to nije u njenoj nadležnosti, pomaže rad ove važne zdravstvene ustanove. U proteklom periodu, naglašavaju u opštini, izdvojena su sredstva za bolnicu, donirana je specijalistička medicinska oprema, najsavremeniji aparati koji se primenjuju u hirurgiji, zatim aparat za reanimaciju, respirator, dva pacijentska monitora i neonatalni pulsni oksimetar koji pomaže kvalitetnijem zbrinjavanju odojčadi. Kupljeno je i sanitetsko vozilo, klima-uređaji, kompjuterska oprema... 

D. Davidov-Kesar

objavljeno: 16.01.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.