Inspekcija osporila svaki drugi popravni

Izvor: Večernje novosti, 20.Mar.2013, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcija osporila svaki drugi popravni

POLOVINU jedinica u srednjim školama zaključenih na kraju godine i potvrđenih na popravnom, u avgustu, prosvetni inspektori i savetnici poništili su prošle godine. Od 22.687 srednjoškolaca koji su pali na popravni, u čak 11.715 slučajeva, kada ni u avgustu nisu uspeli da dobiju prelaznu ocenu, inspektori su naredili da ti đaci polažu još jednom. Na kraju godine, što posle popravnih, što direktno sa više od dve jedinice u junu - razred su ponavljala 4.952 srednjoškolca. - Na popravni je, u osnovnim i srednjim školama, palo tačno 29.147 ili 4,85 odsto učenika - objašnjava Velimir Tmušić, načelnik Republičke prosvetne inspekcije. - Ukupan broj slučajeva u kojima je reagovano po zahtevima za zaštitu učenika je 11.897! To znači da su prosvetni savetnici ili inspektori utvrdili da je bilo propusta u organizaciji ili sprovođenju popravnih ispita. Od ovog ukupnog broja, 179 je bilo u osnovnim, a ostali u srednjim školama. To praktično znači da je u svakom drugom slučaju školska komisija koja je ispitivala đake - pogrešila. A osim na ocene zaključene u junu ili avgustu, učenici mogu da se žale na baš svaku jedinicu ili veću ocenu upisanu u dnevnik. U školama kažu da to nije baš tako česta praksa, ali da zakon ostavlja takvu mogućnost. - Nismo imali pritužbe ni na popravni, ni na ocene tokom godine - kaže, za ”Novosti”, Nenad Mladenović, direktor škole ”Tehnoart”. - Mislim da sve te ocene nisu poništene zbog neznanja đaka, jer kako bi inspektori mogli da ospore odluku komisije koja je rekla da je učenik zaslužio jedinicu. Posredi su tehnički propusti, pa tako, ako se učenik žali što nije položio popravni, a inspekcija dođe i utvrdi da tokom godine nije organizovana dodatna nastava ili da komisija nije bila dovoljno stručna, ocena se odmah poništava, a ispit ponavlja. Mladenović smatra i da nastavnici ne treba da se plaše svih ovih provera, ako rade savesno. A sličnog je mišljenja i Radivoj Stojković, predsednik Zajednice gimnazija Srbije. On kaže da je najveća šteta ako padne godinu makar jedno dete koje je naučilo gradivo, a iz nekog razloga ne pokaže znanje. - Ako je bilo koje pravo učeniku uskraćeno, treba ponoviti ispit, da mu se omogući da pokaže znanje - smatra Stojković. - U gimnazijama su uglavnom dobri đaci, pa mi imamo i mali broj popravnih, a još manje pritužbi. Žalbe, kažu, prvo stižu do direktora i rešavaju se ”u kući”, mada ima i roditelja koji odmah zaštitu traže od inspekcije. PONAVLJAČI PREMA rečima Velimira Tmušića, prvi put prikupljeni podaci o broju ponavljača i onih koji padaju na popravni poslužiće i za analizu o uzrocima. On je naglasio da je zabrinjavajući broj srednjoškolaca koji padaju na popravni (22.687), a posebno oko 5.000 ponavljača u osnovnim školama, koja je obavezna.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Inspekcija osporila svaki drugi popravni

Izvor: OkRadio.rs, 20.Mar.2013

Prosvetna inspekcija osporila svaku drugu ocenu datu na popravnim ispitima. Od 22.687 srednjoškolaca, čak 11.715 prošlo dalje iako nisu položili. Polovinu jedinica u srednjim školama zaključenih na kraju godine i potvrđenih na popravnom, u avgustu, prosvetni inspektori i savetnici poništili...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.