Inspekcija: U Srbiji nema zatrovanih proizvoda iz Nemačke

Izvor: Blic, 10.Jan.2011, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcija: U Srbiji nema zatrovanih proizvoda iz Nemačke

BEOGRAD - Srbija iz Nemačke nije uvozila živinsko meso, jaja, ni smešu stočne hrane, proizvode zatrovane dioksinom, jedinjenjem opasnim po zdravlje, ali su u našoj zemlji u toku opsežne analize, kako bi se utvrdilo da li je "nešto promaklo mimo kontrole", rekla je načelnica Veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Sanja Čelebićanin.

Ona je dodala da će posle dobijenih rezultata te analize, ministarstvo doneti odgovarajuće mere, u cilju zaštite potrošača.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Čelebićaninova je istakla da se u zavisnosti od rezultata, među mogućim merama zaštite može naći i odluka o zabrani uvoza iz Nemačke, dadajući da će iz Evropske komisije našim nadležnim organima sutra biti dostupni detaljniji podaci o čitavom slučaju zatrovane hrane u Nemačkoj.

/* (c)AdOcean 2003-2010, MASTER: blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Drustvo */ ado.master({id: '6SdKpwDw88xyEQ22f_YrRCXODc2Fi6cEdMrFvh5ww3D.u7', server: 'ringierrs.adocean.pl' });

/* (c)AdOcean 2003-2010, blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Drustvo.468X60_GORNJI */ ado.slave('adoceanringierrsxortbmksdb', {myMaster: '6SdKpwDw88xyEQ22f_YrRCXODc2Fi6cEdMrFvh5ww3D.u7' });

Ona je podsetila da pri uvozu, na granici, svaka pošiljka podleže veterinarsko-sanitranoj kontroli i detaljnim analizama, u skladu sa standardima EU.

"Uzima se uzorak i šalje na laboratorijsko ispitivanje i tek kada se dobiju rezultati, dozvoljeno je puštanje u promet i upotreba takve pošiljke", rekla je Čelebićaninova, dodajući da je dozvolama predviđeno testiranje na dioskin i na polihlorovani bifenil.

Ona je podsetila da Srbija testira hranu na dioksin već desetak godina, od kada je u zemljama Beneluksa izbio skandal pošto je to kancerogeno jedinjenje otkriveno u jednom osvežavajućem piću.

Nemački istražitelji pronašli su prekomernu koncentraciju dioksina u jajima i pilećem mesu, koja je dva puta veća od dozvoljene. Vlasti su obustavile prodaju živinskog i svinjskog mesa i jaja sa preko 4.000 farmi.

/* (c)AdOcean 2003-2010, blic.rs.Blic.rs.Blic.rs.Drustvo.468X60_DONJI */ ado.slave('adoceanringierrskoknooqntg', {myMaster: '6SdKpwDw88xyEQ22f_YrRCXODc2Fi6cEdMrFvh5ww3D.u7' });

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.