Izvor: B92, 16.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Insajder: Ubistva u čije ime?

Beograd -- Insajder obelodanjuje sve informacije o Škorpionima. Haško Tužilaštvo objavilo izmenjenu optužnicu protiv Stanišića i Simatovića.

Pošto je Tužilaštvo Haškog tribunala pre nekoliko dana podiglo drugu, izmenjenu optužnicu protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, zbog ubistva šest srebreničkih muslimana, a koje su 1995. u Trnovu počinili pripadnici jedinice Škorpioni, Fond za humanitarno pravo traži da optužnicu izmeni i tužilac za ratne zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vladimir Vukčević.

Po optužnici prema kojoj je pred Većem za ratne zločine u Beogradu počelo suđenje petorici pripadnika Škorpiona, navodi se da se radi o paravojnoj formaciji uprkos, kako navodi Fond, činjenicama koje nedvosmisleno govore o tome da je reč o jedinici MUP-a Srbije pod kontrolom Državne bezbednosti.

Prema informacijama kojima raspolaže Insajder, do premeštanja Škorpiona u Bosnu početkom leta 1995. dolazi po naredbi Stanišića i Simatovića, a cilj je bio stvoriti utisak da se nešto sprema oko Sarajeva kako bi se bosanske snage povukle sa položaja oko Srebrenice. To je dogovoreno na sastanku koji je Stanišić u Dalju imao s Goranom Hadžićem i Milanom Milanovićem, jednim od idejnih tvoraca Škorpiona. Međutim, optužnicom Tužilaštva za ratne zločine obuhvaćene su samo one osobe koje se vide na snimku, ne i oni koji su zločin naredili.

U emisiji Insajder će biti objavljeni podaci kojima raspolaže Vojna služba bezbednosti, o tome kako je i zbog čega država formirala takve jedinice. Biće emitovani do sada nepoznati detalji o vezama DB-a i Škorpiona i navedeno zbog čega su i u čije su ime ubijali i zbog čega su institucije godinama ćutale o tim zločinima.

U večerašnjoj emisiji biće emitovani i iskazi pripadnika Škorpiona koji su učestvovali u ubistvu šestorice srebreničkih Muslimana 95. godine u Trnovu. Iskaz koji je Slobodan Medić, komandant Škorpiona dao 20. decembra 2005. pred Specijalnim sudom za ratne zločine i svedočenje oca Gavrila, koji je blagosiljao pripadnike te formacije koja je učestvovala u najsvirepijim ubistvima.

Slobodan Medić: "Ja nisam zarobljavao ljude, ja kad sam došao u priliku sa sve pobijem, ja sam pobio. Koga ubijem, ubijem, ja ga nisam žalio, verujte mi, ja mirno spavam i sad. Ja koliko sam ubio, ne žalim za tim".

Otac Gavrilo: "Što se tiče osvećenja, niko tada nije video tu mladost, kako im se ruke tresu. Ja sam ih tada piodržao, ali niko nije znao kuda idu. a to što se desilo posle, to je hajka prevelika".

Za večerašnji Insajder govore i Saidin Salkić, sin Sidika Salkića, jedne od srebreničkih žrtava, Bruno Vekarić portparol Tužilaštva za ratne zločine, Nataša Kandić, predsednica Fonda za humanitarno pravo. Biće emitovan i snimak i izjava brata jednog od uhapšenih pripadnika Škorpiona, koji je pristao da govori samo za nemačku televiziju.

Objavljena izmenjena optužnica

Tužilaštvo Haškog tribunala u drugoj izmenjenoj optužnici protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića koja je danas objavljena na sajtu Haškog tribunala navodi da je u bazu Škorpiona u Trnovu u leto 1995. dovezen pun autobus zatvorenika iz Srebrenice.

Pripadnici Škorpiona su prema optužnici iz tog autobusa kako se navodi iskrcali petnaestak zatvorenika i odveli ih na stratište. Na snimku koji je letos videla srpska javnost zabeleženo je ubistvo šestorice srebreničkih muslimana.

Stanišić i Simatović terete se da su komandovali jedinicama Državne bezbednosti uključujući Crvene beretke i Škorpione, a koje su učestvovale u napadima na enklave Srebrenica i Žepa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.