Inicijativa za doživotni zatvor na raspravi kod stručnjaka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2018, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa za doživotni zatvor na raspravi kod stručnjaka

Fondacija "Tijana Jurić" organizovala je danas okrugli sto povodom inicijative koju zagovara - za uvođenje kazne doživotnog zatvora u pravni sistem Srbije, kojem su prisustvovali predstavnici sudija, tužilaca, advokata i Ministarstva pravde.

Igor Jurić, otac ubijene Tijane, čiji je ubica osuđen na 40 godina zatvora, rekao je novinarima da je ideja ovog okruglog stola da se pokaže da Fondacija ovom problemu ne prilazi laički, već da želi da uz najstručnije ljude dođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do cilja - da se vidi da li potrebna izmena Krivičnog zakona koji sada kao najstrožu kaznu propisuje zatvor 30 do 40 godina.

Fondacija je 3. maja 2017. predala predlog izmene Krivičnog zakonika koji podrazumeva uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteže oblike teških krivičnih dela, kakva su ubistva deteta, maloletnika ili trudne žene.

Tim povodom je u oktobru 2017, u više od 40 gradova u Srbiji prikupljeno je oko 160.000 potpisa građana koji su dali podršku uvođenju doživotne kazne zatvora, nakon čega je inicijativa predata Skupštini Srbije.

Jurić smatra da ima veliku podršku javnosti za svoju inicijativu da kazna doživotnog zatvora uđe u naše zakonodavstvo.

"Problem je što skupština još uvek celu ovu priču nije uvrstila u proceduru", rekao je Jurić i napomenuo da je već nekoliko puta pisao predsednici narodne skupštine tim povodom ali da nije dobio odgovor.

Jedan od učesnika okruglog stola sudija Aleksandar Trešnjev, koji je svojevremeno ubicu trogodišnje Katarine Janković, Mališu Jeftovića osudio na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora, rekao je da svaka kazna mora da ima svoju socijalnu stranu i etičku dimenziju.

"Opredeljujući se za propisivanje određene kazne mi se kao društvo opredeljujemo prema određenoj društvenoj pojavi. Jedna kazna doživotnog zatvora bi predstavljala stav društva prema takvom društvenom ponašanju - prema ljudima koji siluju decu, ubijaju decu ili na najgore načine zlostavljaju decu", naveo je Trešnjev.

On je istakao da svaka kazna pored specijalne prevencije (uticanje lično na osuđenika) ima i svoju generalnu prevenciju (na druge da ne vrše krivična dela).

"Svi pravnici znaju da upravo generalna prevencija treba da buduće učinioce krivičnih dela spreči da ne učine neko krivično delo. Kada je za neko krivično delo zaprećena kazna doživotnog zatvora u principu bi se svaki počinilac krivičnog dela, više zapitao da li treba da izvrši takvo krivično delo ili ne", naveo je Trešnjev.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.