Inicijativa za dopunu školskog programa sadržajem o OSI

Izvor: Radio 021, 22.Mar.2015, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa za dopunu školskog programa sadržajem o OSI

Narodni poslanik Dušan Milisavljević pokrenuo je inicijativu za đake prvake pod nazivom "Budi drug", sa ciljem da se školski program dopuni edukativnim sadržajem o osobama sa invaliditetom.

"Budi drug" bi trebalo da bude brošura koja promoviše toleranciju i uklanja barijere i predrasude prema ovoj grupi ljudi, a kao inspiraciju za inicijativu (i jednog od pokretača) Milisavljević spominje Draganu Rodić.

"Dragana je prva u Srbiji kao osoba sa invaliditetom skočila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa padobranom iz aviona, žena koja je skoro rodila dete kao osoba sa invaliditetom, žena koja se godinama hrabro borila protiv arhitektonskih barijera, ali i barijera u našim glavama. Zajedno sa njom i pedagozima i defektolozima uradili smo brošuru, bontončić za decu prvog razreda", navodi Milisavljević u inicijativi koju je predao ministru prosvete Srđanu Verbiću.

Kako se navodi u inicijativi, "Budi drug" na jedinstven način pokušava da podstiče kulturu, prijateljski i brižni odnos među ljudima i decom, kao i podsticaj konkretnih i vidljivih rezultata u uklanjanju različitih vrsta barijera - od arhitektonskih, edukativnih, do zakonodavnih. Brošura je zamišljena kao dodatak udžbeniku, sa opisima svakodnevnih situacija u kojima se nalaze osobe sa invaliditetom, kao i uputstvima i objašnjenjima o diskriminaciji i njenom sprečavanju.

Tako bi decu trebalo podučiti da se ne podsmevaju drugačijima - visokim ili niskim, onima sa slušnim aparatima, u kolicima, mršavima ili gojaznima, osobama sa naočarima, skromno odevenim...

"Nadam se da ćete pozitivno odgovoriti na ovu inicijativu, jer ovom inicijativom omogućavamo bolju budućnost", napominje Milosavljević u svojoj inicijativi.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.