Inicijativa: Za državu aktivisti nepoželjni, zločinci heroji

Izvor: N1 televizija, 01.Nov.2018, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa: Za državu aktivisti nepoželjni, zločinci heroji

Inicijativa mladih za ljudska prava kaže da danas organizuje protest ne protiv presude koju su dobili za remećenje javnog reda zbog toga što su istakli transparent protiv govora Veselina Šljivančanina, već zbog toga što država ratne zločince naziva herojima, promoviše i izdaje njihove knjige, dok šalje poruku da su mirovni aktivisti nepoželjni.

Naše pravosuđe može da bude i ekspeditivno. Uzmimo samo primer aktivista Incijative mladih za ljudska Već u oktobru, ove >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << godine. Apelacioni sud potvrdio je presudu protiv aktivista i aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava koji su osuđeni za kršenje javnog reda i mira tokom tribine na kojoj je govorio osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin koja se desila sredinom januara 2017. godine. Ima onih slučajeva koji se ne mogu tako ekspeditivno rešiti kao ovaj. Otprilike u isto vreme stigla je 11 godina čekana presuda vođi zabranjenog Nacinalnog stroja Goranu Davidoviću. Deklarisani neonacista osuđen je na godinu dana zatvora posle više od decenije od trenutka kada je izvršio krivično delo. Interesantni slučajevi za poređenje. Iz Incijative najavljuju ustavnu žalbu, kao i obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava.

Aktivisti Inicijative osuđeni su zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru na novčane kazne od po 50.000 dinara, ukupno osam aktivista, jer su na tribini u Beški na kojoj je govorio Šljivančanin razvukli transparent "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama".

Ivan Đurić, direktor Inicijative mladih za ljudska prava, je podsetio da su oni u Bešku otišli kad su videli da SNS organizuje kampanju u kojoj će da govori Veselin Šljivančanin. Neprihvatljivo nam je da ratni zločinci učestvuju u promotivnim, predizbornim kampanjama jedne partije (za predsedničke izbore), dodao je i objasnio da su tada razvili transparent i zviždali u pištaljke oko 30 sekundi pre govora.

Mi i dalje tvrdimo da je to bio protest, sud to vidi drugačije, on je video na snimcima koje smo mi priložili sve i konstatovao je da se "vidi da je publika vidno uznemirena" i zbog toga smo se "drsko i bezobzirno" ponašali, kaže Đurić.

On podseća da je tužilaštvo na početku podnelo krivične prijave, pa je sud to preinačio i pokrenuo  prekršajni postupak. A naše krivične prijave su odbačene, a jedan naš auto je uništen, dodaje.

Zato smo, kaže Đurić, pozvali danas građane na protest - ne protiv presude, već protiv činjenice da ratni zločinac treba da govori na javnim mestima, dodajući da lokalna samouprava, država, sud, tužilaštvo, Beogradski sajam - "svi staju iza ratnih zločinaca". "Nećemo na to da pristanemo, nećemo da nam  objašnjavaju da je pištaljka nešto što remeti mir, dok oni pozivaju na rat sa svih strana".

Milena Vasić, advokatica iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) konstatuje da je kazna veoma visoka - po 50.000 za razvijanje transparenta i zviždanje. Ovde se, dodaje, radi o tome da su aktivisti kažnjeni zato što su pokazali svoje mišljenje, dakle u pitanju je povreda slobode mišljenja.

Kaže da se postavlja pitanje i nezavisnosti pravosuđa. Imamo državne funkcionere koji poštuju ratne zločince kao heroje, kad ratni zločinci izdaju knjige pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane ili se po njih pošalje državni avion, onda se postavlja pitanje da li sudija apelacionog suda ili onaj koji odlučuje u prvom stepenu, sme, može ili hoće da presudi drugačije - kad od kompletnog državnog aparata dobija poruku da su ratni zločinci heroji, a aktivisti su negativci, ističe.

Sudija je rekao da napad na aktiviste nije bio tema tog postupka, kaže Đurić. On dodaje da oni i dalje vode drugi postupak za to što smo napadnuti i protiv SNS i NN lica, a da je krivična prijava  protiv NN lica  odbačena. Protiv organizatora skupa, SNS, još traje, dodaje.

Vasićeva kaže da su naredni koraci žalba Ustavnom sudu, na čiju odluku će se verovatno čekati par godina, i ukoliko Ustavni sud ne utvrdi da nije došlo do povrede prava, onda se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

"Kada dobijamo poruku sa svih strana da su mirovni i aktivisti za ljudska prava nepoželjni, a ratnim zločincima dajte binu, dajte reflektor, dajte mikrofon i sve će to država da obezbedi, e to je loša poruka... I tako slušamo ovu presudu suda, kao deo jednog orkestra državnog koji svira za ratne zločince, a nas hoće da ućutka", kaže Đurić.

Krše Zakon o vojsci obraćanjem s "generale"

Vasićeva kaže da ne postoji formalna prepreka da se Veselin Šljivančanin obrati na nekoj tribini.

Međutim, ona primećuje da se svi osuđivani ratni zločinci, kad izađu, oslovljavaju kao generali i da je to kršenje  Zakona o vojsci, u kom jasno stoji da svako vojno lice osuđeno na bezuslovnu kaznu preko godinu dana gubi čin.

Đurić dodaje i da se krši zakon izborom Šešelja za narodnog poslanika, jer je on osuđen na zatvorsku kaznu, i njemu automatski treba da prestane mandat, a Skupština to mora samo da konstatuje.

Nismo mi protiv toga da Veselin Šljivančanin piše knjige i drži tribine ali da to ne podržava i promoviše država i izdaju državni izdavači, Službeni glasnik, Ministarstvo odbrane, naglašava Đurić. Neka izdaje kao Šešelj za svoju izdavačku kuću, nikad protiv promocije Šešelja niste nas videli, dodaje.

Kada država njih promoviše, oni su heroji, oni koji ne misle da su oni heroji, neka ćute, to je rekao ministar, navodi.

Đurić kaže da oni tvrde da je to "istorijsko štivo" i ističe da je Vojska prvo dužna da utvrdi spisak žrtava njihovih u tom ratu.

"Čovek u pritvoru mesecima zbog posta na Fejsbuku, a pozivanje na rat?"

Na naslovnoj strani jednog lista stoji naslov "Šljivančanin: Moramo biti spremni za novi rat"

Vasićeva podseća da Jukom ima jednu stranku koja pet meseci leži u zatvoru, sada u kućnom pritvoru, za izazivanje panike i nereda, jer je na Fejsbuku napisao da je voda u beogradskom vodovodu otrovna, a koja ima oko 300 prijatelja. Očekujemo da, shodno tome, tužilaštvo utvrdi izazivanje panike i nereda u ovom pozivu, navela je.

Đurić kaže da građani ne smeju da budu ravnodušni na to što se svakodnevno priča o ratu - a to čine najviše političari, zatim medijski radnici... "Malo smo oguglali na to, e kad dovoljno oguglamo, onda kreće mobilizacija", navodi, dodajući i da se slično desilo već ovde i da žele da spreče da se ponovi. Sada želimo da ustanemo protiv svake mogućnosti da se to desi, naglašava.

Očekuje da večerašnji protest pod nazivom " Uvek pištaljka, nikad više puška" od 18 sati u centru Beograd bude glasan, jer su, kako kažu "oni pokušali da nas ućutkaju".

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Inicijativa mladih: Država ne sme da izdaje knjige i promoviše ratne zločince

Izvor: N1 televizija, 01.Nov.2018

Inicijativa mladih za ljudska prava kaže da danas organizuje protest ne protiv presude koju su dobili za remećenje javnog reda zbog toga što su istakli transparent protiv govora Veselina Šljivančanina, već zbog toga što država ratne zločince naziva herojima, promoviše i izdaje njihove knjige,...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.