Ingmar Bergman – mračna ličnost genijalnog režisera

Izvor: Studnel.com, 14.Jul.2015, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ingmar Bergman – mračna ličnost genijalnog režisera

Odrastao je u svešteničkoj porodici u Upsali, koja je bila daleko od idealne. Otac i majka su stalno imali probleme, a stariji brat je uživao u mučenju Ingmara. Sa 19 godina beži od kuće i upisuje studije književnosti u Stokholmu. Tu se prvi put uključuje u rad pozorišta pa po završetku studija počinje da radi u Kraljevskom dramskom pozorištu. Kasnije se zainteresovao za film, ali pozorištu ipak ostaje veran do kraja života. 
Najznačajniji njegovi filmovi su: >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << Veče komedijaša, Osmeh letnje noći, Divlje jagode, Sedmi pečat, Persona i mnogi drugi. Njegova ostvarenja govore o teškim egzistencijalnim pitanjima, porodičnim odnosima, seksualnosti, izolaciji i sličnim temama. Ukupno je iza sebe ostavio šezdesetak filmova i sedamdesetak pozorišnih predstava. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih priznanja, poput Zlatnog medveda u Berlinu, Oskara za najbolji strani film i Zlatne palme za životno delo. Godine 2002. objavio je da neće više režirati zbog bolesti, pa je do kraja života pomalo radio u pozorištu, ali je više puta izjavio da ga je bolest dovela do toga da izgubi strast za režiranjem. Umro je 30. jula 2007. godine.
Izvori: filmski.rs, geopoetika.com, moljac.hr

ingmar bergmanreziserna danasnji dansvedska

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.