Informacije i ekologija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2021, 17:34

Informacije i ekologija

Slobodan pristup informacijama od javnog značaja je preduslov dobre uprave, jer lako dostupne, razumljive i upotrebljive informacije o životnoj sredini omogućavaju efikasnije učešće građana u javnoj vlasti i bolje donošenje odluka državnih organa, istakla je direktorka USAID Projekta za odgovornu vlast Džeklin Vilijams Bridžers.

Ona je na onlajn Forumu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja – "Informacije o zaštiti životne sredine – koliko je teško >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << doći do njih", u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, naglasila da organizacije civilnog društva i novinari mogu da daju poseban doprinos naporima službe Poverenika da se obezbedi efikasna primena prava na pristup informacijama od javnog značaja.

Poverenik Milan Marinović rekao je da je pristup informacijama koje se tiču ugrožavanja i zaštite životne sredine prepoznat kao posebno značajan u samom zakonu i ima prioritet u njegovom radu.

Održavanje ovog Foruma u značajnoj meri doprinosi razmeni iskustava sa domaćim i međunarodnim stručnjacima za ovu oblast, kao i sa predstavnicima udruženja koja se bave zaštitom životne sredine i novinara, naglasio je Marinović, navodi se u saopštenju.

U dijalogu o pravu na slobodan pristup informacijama od javnog značaja su učestvovali predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Misije OEBS u Srbiji, Privredne komore Srbije, Evropskog biroa za životnu sredinu, stručnjaci iz Crne Gore i Hrvatske, organizacije civilnog društva, kao i predstavnici medija, koji su izneli svoja iskustva, praksu, brojne izazove u primeni ovog prava u oblasti zaštite životne sredine.

Učesnici su se saglasili da je neophodan transparentan rad svih organa vlasti i brže postupanje u objavljivanju informacija o zaštiti životne sredine, a potrebno je i da se definišu dugoročni ciljevi u pogledu demokratizacije, digitalizacije i edukacije građana i predstavnika vlasti u toj oblasti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.