Inflacija u evrozoni na četvorogodišnjem minimumu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2020, 13:22

Inflacija u evrozoni na četvorogodišnjem minimumu

Inflacija u evrozoni pala je u septembru još dublje, povećavajucći pritisak na Evropsku centralnu banku da poveća podsticaje, jer će aktuelna recesija još godinama držati rast cena ispod ciljanog nivoa.

Kreatore politike Evropske centralne banke, kako pre nosi Rojters, još više zabrinjava podatak da je bazna inflacija, koja isključuje volatilne cene hrane i energije, pala na 0,4 odsto sa ranijeg višeg nivoa od 0,6 procenata, što je daleko od ciljane stope ECB -a od približno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 2,0 posto.

Rast potrošačkih cena u uslužnom sektoru je dodatno usporio, a pale su i cene uvezene industrijske robe.

Iako je ECB ove godine krenula sa ogromnim programom podsticaja za borbu protiv pandemije koja je izazvala jak ekonomski šok, rastuća nezaposlenost, sve veća štednja stanovništva u pogledu potrošnje, sveprisutna ograničenja putovanja i sunovrat poslovnih investicija pokazali su se kao izuzetna kočnica povećanju cena, navodi Rojters.

Ekonomisti kažu da će drugi talas korona virusa verovatno uticati na pogoršanje potrošačkog poverenja što će vršiti dodatni pritisak na cene.

Član odbora ECB -a Fabio Paneta se otvoreno izjasnio za preduzimanje preventivnih mera, tvrdeći da će ceh pojačanog delovanja centralne banke evrozone biti manji nego cena njenog nečinjenja.

Njegove tvrdnje dodatno potkrepljuje pokazatelj još uže bazne inflacije, iz koje su izuzete cene alkohola i duvana, a koja je pala na 0,2 odsto sa nivoa od 0,4 procenta, dodaje britanska agencija.

Ipak, po oceni Rojtersa, neki nov potez ECB -a u tom smislu je malo verovatan u oktobru, ali se ne isključuje mogućnost da bi u decembru mogla da poveća svoj pandemijski program hitne kupovine obveznica vredan 1,35 biliona evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.