Inflacija neće biti veća od planirane

Izvor: RTS, 13.Feb.2013, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija neće biti veća od planirane

Do kraja godine, inflacija će ostati u planiranim okvirima ispod 5,5 odsto, kažu u Narodnoj banci Srbije. NIS će doprineti rastu privrede. Još se radi na rešenju otplate kredita u švajcarskim francima, kažu u NBS.

Narodna banka Srbije do kraja godine očekuje vraćanje međugodišnje inflacije u granice dozvoljenog odstupanja od ciljana četiri odsto, plus-minus 1,5 odsto.

Inflacija će biti u porastu još nekoliko meseci zbog očekivanog rasta regulisanih cena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i niske baze u prošloj godini, rekla je Jorgovanka Tabaković, guverner NBS.

Ona je rekla da će proizvodnja Naftne industrije Srbije u 2013. godini doprineti rastu domaće privrede za 0,5 procentnih poena i da će, ukoliko NIS ove godine preradi tri miliona tona sirove nafta, to uticati na smanjenje spoljnotrgovinskog deficita za 100 miliona evra.

Generalni direktor Direktorata NBS Branko Hinić rekao je da su povećanje restriktivnosti monetarne politike, mere fiskalne konsolidacije, kao i pad premije rizika bili ključni faktori koji su doprineli jačanju dinara od septembra, čime je preokrenut trend depresijacije iz prvih osam meseci 2012. godine.

Narodna banka Srbije još radi na pripremi najboljeg rešenja za otplatu kredita indeksiranih u švajcararskim francima, izjavila Tabakovićeva.

"Nismo spori već temeljni", rekla je Tabakovićeva na konferenciji za novinare komentarišući raniju najavu da će NBS uskoro objaviti rešenje koje će pomoći građanima koji otplaćuju kredite indeksirane u švajcarskim francima.

"Isuviše je veliki broj problema vezanih za kredite u francima. Radimo na tome da se donese dobro rešenje, kako bi bili zadovoljni svi učesnici na tržištu", istakla je Tabakovićeva.

Ona je dodala da će za NBS biti značajna odluka suda u sporu koji je protiv tri banke koje su odobravale kredite u francima pokrenulo udruženje potrošača "Efektiva".

"Efektiva" je pozvala NBS da bude učesnik u tom sporu, na strani tužioca, ali centralna banka, kako je rekla Tabakovićeva, ne može da prihvati taj poziv jer nema ovlašćenje da učestvuje u postupcima za zaštitu kolektivnih prava i interesa potrošača.

NBS, kako je naglasila Tabkovićeva, ne može da se meša u rad sudstva, ali ni sud ne može da se meša u ingerencije centralne banke, koja je kontrolor rada banaka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jorgovanka Tabaković: Inflacija zauzdana

Izvor: Kurir, 13.Feb.2013

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković danas je ocenila da mere koje preduzimaju centralna banka i Vlada Srbije doprinose makroekonomskoj stabilnosti i vraćanju inflacije u predviđene okvire..."Narednih meseci inflacija će dostići maksimum, zbog rasta cena koje su pod...

Nastavak na Kurir...

NIS u 2012. stvorio oko osam odsto BDP Srbije

Izvor: Kamatica.com, 13.Feb.2013

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko kaže da je NIS u 2012. godini činio oko osam odsto BDP države, što se može uporediti sa udelom cele poljoprivrede, a da nije bilo rasta ove kompanije, prema njegovim rečima, pad BDP-a Srbije bio bi gotovo dva puta veći..

Nastavak na Kamatica.com...

Tabaković: Inflacija neće biti veća od planirane

Izvor: BKTV News, 14.Feb.2013, 10:11

Do kraja godine, inflacija će ostati u planiranim okvirima ispod 5,5 odsto, kažu u Narodnoj banci Srbije. NIS će doprineti rastu privrede. Još se radi na rešenju otplate kredita u švajcarskim francima, kažu u NBS.. . Narodna banka Srbije do kraja godine očekuje vraćanje međugodišnje inflacije...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.