Izvor: Blic, 28.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Industrijska zona u kasarni

Industrijska zona u kasarni

KNJAŽEVAC - Ako se ostvari plan knjaževačke opštine o pretvaranju bivše kasarne u industrijsku zonu, za sedam meseci posao može da dobije oko 500 ljudi od 4.000 nezaposlenih meštana ove varoši - kaže Jovan Isakov, član Opštinskog veća SO Knjaževac.

Po njegovim rečima, od Ministarstva odbrane i Generalštaba je već dobijena sva potrebna dokumentacija, a od ministara Predraga Bubala i Mlađana Dinkića očekuju da podrži >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << njihovu ideju i pomogne da se ceo postupak ubrza.

Isakov ističe da Knjaževac ima uslova za zapošljavanje, naročito zbog potencijala za preradu voća i povrća, kao i zbog mnogobrojnih radnika koji su obučeni za proizvodnju obuće i odeće. Do sada, ističe Isakov, nije bilo prostora za razvijanje privrednih objekata pa je idealno rešenje da na prostoru doskorašnje kasarne, koji se proteže na oko 23 hektara i nalazi se van centra grada, formira jedinstvena industrijska zona.

- Više od 10 firmi već se javilo za korišćenje prostora bivše kasarne. Zainteresovana je firma 'Venus' koja je najveći izvoznik voća na ovim prostorima, zatim 'Desing' iz Beograda, koji je veliki izvoznik finalnih proizvoda od voće, onda poznata konfekcijska kuća 'Azaro' koja u Knjaževcu već ima jedan industrijski pogon. Osim firmi, na prostoru kasarne bilo bi smešteno i Javno komunalno preduzeće, Uprava carine Knjaževac, a u bivšem stacionaru kasarne napravili bismo ispostavu knjaževačkog Doma zdravlja za ovaj deo grada - kaže Isakov.

Iako u gradu ima 4.000 nezaposlenih, često se desi da se na oglas za rad u pogonima javi svega 20 odsto potrebnih radnika.

- Još uvek su primamljiviji šverc i prodaja na buvljaku od poslova sa nesigurnom platom. Čak i radnike za sezonske poslove dovozimo iz okolnih mesta. Situacija će uskoro biti drugačija jer će firme u industrijskoj zoni omogućiti realne i redovne plate - tvrdi Isakov.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.