Indonežanska policija ubila dvojicu Ujgura povezanih sa Islamskom državom

Izvor: RTS, 17.Mar.2016, 05:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indonežanska policija ubila dvojicu Ujgura povezanih sa Islamskom državom

Dvojica ekstremista nastradala su u razmeni vatre na ostrvu Sulavesi, gde vlasti tragaju za Sjaikom Abu Vardah Santosom, poznatijim kao Santoso, vođom indonežanskih mudžahedina i najtraženijim čovekom u zemlji.
Ova grupa, koja se krije u džunglama oko grada Poso i smatra se jednom od najopasnijih u Indoneziji, optužena je za napade na policiju.
U oružanim akcijama koje su indonežanske vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preduzele u pokušaju da uhvate Santosa, učestvovalo je 2.000 vojnika i policajaca, a dve osobe su ubijene.
"Potvrđujemo da su dvojica ubijenih Ujguri", izjavio je visoki zvaničnik policije Rudi Sufahriadi za agenciju Frans pres.
Sufahriadi je potvrdio, na osnovu iskaza zatvorenika, i da su se ostala četvorica ujgurskih ekstremista borila na strani Santosove grupe, koja ima između 30 i 40 članova.
Većina Ujgura koji deluju u Indoneziji potiče iz kineske provincije Sinđang, gde se ova manjinska muslimanska etnička grupa bori za samostalnu državu.
Trojica Kineza ujgurskog porekla, takođe članovi Santosove grupe, osuđena su u julu prošle godine na šest godina zatvora zbog terorizma.
Indonezija, najmnogoljudnija muslimanska zemlja na svetu, vodi sopstveni "rat protiv terorizma", koji je otpočela nakon terorističkih napada na Baliju 2002. godine, u kojima su ubijene 202 osobe.
Centar Džakarte bio je 14. januara meta samoubilačkog napada, za koji je odgovornost preuzela grupa povezana sa Islamskom državom.
Na čelo indonežanske Nacionalne agencije za borbu protiv terorizma imenovan je dosadašnji načelnik policije u Džakarti Tito Karnavian.
Agencija je često na udaru kritika zbog nedovoljne sposobnosti da spreči odlazak stotina Indonežana u Siriju gde se bore u redovima Islamske države.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.