Inđija: Šinteri noćna mora napuštenih pasa

Izvor: B92, 24.Okt.2013, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inđija: Šinteri noćna mora napuštenih pasa

Ljubitelji životinja iz Inđije ne mogu više skrštenih ruku da gledaju kako nadležna šinterska služba postupa sa napuštenim psima, pa su rešili da se obrate medijima i spreče dalji „pokolj“ pasa u njihovom gradu.

Dve zabrinute žene iz Inđije obavestile su nas je da je situacija alarmantna jer „ceo grad zna, a svi ćute“ o tome kako u „evropskom gradu budućnosti“ funkcioniše zbrinjavanje napuštenih životinja.

Dragana D. rekla nam je kako je izgledalo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hvatanje pasa na ulici pre par dana:

-Šinteri su tada hvatali pse po celom gradu, a koliko sam čula i po okolnim selima. Nažalost, bila sam posmatrač svega, prvi put sam gledala iz prodavnice, a drugi put iz autobusa, pa nisam mogla da snimim “akciju”. To me uvek najviše iznervira, što ne mogu da snimim njihovo zverstvo.

Dragana se prisetila i scene koju je videla na ulicama svog grada ovog proleća:

-Njihovo vozilo stajalo je na ćupriji u mojoj ulici. Prišla sam da vidim šta se dešava. Komšija im je davao svog jazavičara, jer mu više nije bio potreban. Otvorila sam vozilo, a unutra izbezumljena kuja, oko koje je bilo desetak štenaca koji su zavijali uglas. Zamolila sam da mi je daju da probam da je udomim, ali nisu hteli ni da čuju. Uzeli su i jazavičara i bacili ga u kavez u vozilu.

Biljana R. rekla je da se psi hvataju i smeštaju u vozilo koje nije predviđeno za te svrhe:

-Imaju stari auto, koji po zakonu ne sme da se koristi za prikupljanje životinja. U autu je jedan kavez, u koji strpaju sve životinje koje pohvataju, male pse, štence, velike pse. Normalno dolazi do klanja u tako malom prostoru. Šinteri dolaze i po pozivu građana na kućnu adresu i uzimaju kućne ljubimce koji su neželjeni.

Na gradskoj televiziji se svakodnevno emituje obaveštenje da građani koji ne žele više da brinu o svom ljubimcu, mogu da pozovu JKP Komunalac. - rekla je Biljana.

Ovakve i slične situacije su se ponavljale. Dragana je lagala šintere da su psi vlasnički, da joj ih daju i da će ih vratiti, ali bili su neumoljivi.

-Jednog dana šetala sam svoje pse i vozilo je prošlo pored mene. Znaju me, pa me namerno izazivaju. Prišla sam, a jedan od njih je otvorio vrata vozila – unutra u kavezu metar sa metar bilo je petnaestak životinja! Jedno štene je bilo preklano, verovatno su ga izujedali drugi psi.

-Obratili smo se Udruženju za prava i zaštitu životinja Mia, koje je od opštine trazilo informacije od javnog značaja, a ja sam se obratila direktoru JKP Komunalac, ali nisam dobila odgovor. Nakon toga pozvala sam Sistem 48 koji me je uputio na koordinatora JKP "Komunalac" Sinišu Vukosavljevića, koji mi je ljubazno odgovorio da uhvaćeni psi idu u Maradik. To je selo u kome se navodno nalaze kavezi u kojima se psi drže bez hrane i vode. – ispričala nam je Biljana, a onda dodala da gradom kruže jezive priče o tome gde se psi dalje odvode…

Prva priča je da u Maradik dolazi veterinar i eutanazira pse. Druga priča kaže da u selo dolazi kamion lokalne fabrike za preradu životinjskog otpada i odvozi pse u njihove prostorije. Tamo se psi ubijaju na najsuroviji način. Kada se nema novca za eutanazije, psi se postave na traku i mašina ih žive melje. Navodno, sve to se radi jer se na taj način proizvodi pogonsko energetsko gorivo. Postoji podatak da je dotična fabrika kupila 26 kamiona, kako bi skupljala napuštene pse sa ulica širom Srbije.

Biljana kaže da su se meštani obližnjeg sela žalili da su morali decu da zatvaraju u kuće, jer se oko fabrike širio nesnosan smrad.

Dragana je tražila od opštine informacije od javnog značaja i dobila odgovor(koji nam je parafrazirala) - da na teritoriji opštine Inđija ne postoji prihvatilište koje je u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja, da je u prvih 6 meseci ove godine uhvaćeno 687 pasa i da se o uhvaćenim psima vodi evidencija, ali se oni ne fotografišu.

Izvor: Zivotinje.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.