Indirektne žrtve kasetne municije

Izvor: Medijski istraživački centar, 30.Sep.2013, 09:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indirektne žrtve kasetne municije

Suprug Dušice Vučković, Slađan, kao deminer u vojsci, izgubio je obe ruke i zadobio teške povrede prilikom čišćenja terena na Kopaoniku 1999. godine.
 
“Sve ono što je mogao sam da uradi, posle povređivanja, morali smo deca i ja da mu pomognemo – u svakodnevnom životu – oblačenje, spremanje hrane… Gde god je bilo potrebno da mu se pomogne, tu smo bili mi da priskočimo”, kaže Dušica Vučković.
 
“Mislim da je njima teže nego meni. Fizički bol…izdrži se. Postoje lekovi itd. ali onaj u duši, ne. Bol u duši se teško savladava”, objašnjava Slađan Vučković.
 
Ipak, kako kaže Dušica, nije trebalo puno da se prilagode novonastaloj situaciji, uz mnogo ljubavi i strpljenja, stvorili su neku svoju rutinu.
 
Porodica i okruženje su  indirektne žrtve kasetnih bombi, ali u Srbiji oni nemaju taj status jer Srbija nije potpisala Konvenciju o njihovoj zabrani. Ova Konvencija, osim što bi pomogla da se takozvane “žute ubice” potpuno uklone i unište, pomogla bi, kako direktnim, tako i indirektnim žrtvama, objašnjava Žan Batelo iz “Handicap Internacional” organizacije.
 
“Za indirektne žrtve, jedna od pomoći koje bi mogle da dobiju od internacionalnih organizacija i države je psiho-socijalna i psihološka pomoć, jer su one takođe suočene sa traumom – traumom koju moraju da prevaziđu zbog gubitka sa kojim su suočene“, kaže Žan.
 
Konvenciju o zabrani kasetne municije do sada je ratifikovalo 110 zemalja u svetu, a očekuje se da to uradi još 69 zemalja među kojima se nalazi i Srbija.
 
Najveća želja Dušice Vučković je “Da se Srbija očisti od kasetnih bombi, to mi je najbitnije, ne samo Srbija, nego da se ceo svet očisti od toga. Da naša deca i naši unučići mogu slobodno da šetaju parkom, da slobodno žive i da nema opasnosti i straha da ne naiđu na neku kasetnu bombu koja je tihi ubica”.
 
Kasetnom municijom je u Srbiji kontaminirano oko 14 miliona kvadratnih metara. Od kasetnih bombi do sada je u svetu stradalo preko 100.000 ljudi, u 95 odsto slučajeva civila od kojih je 30 odsto dece.

Autor: Sonja Urošević, Jovana Djordjević
Tekst je nastao u okviru projekta „Medijsko izveštavanje o zabrani kasetne municije“ podržanog od strane Handicap International

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.