Indijski svemirski brod uspešno ušao u lunarnu orbitu: SLEDI SLETANJE NA MESEC! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Avg.2019, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indijski svemirski brod uspešno ušao u lunarnu orbitu: SLEDI SLETANJE NA MESEC! (FOTO)

Cilj misije je da istraži rezerve vode na južnom polu prirodnog Zemljinog satelita

Indijski svemirski brod "Čandrajan 2" uspešno je ušao u lunarnu orbitu, čime je uspešno savladana jedna od poslednjih prepreka za istorijski podvig - sletanje na neistraženi južni pol Meseca.

Deo "Čandrajana" za sletanje, nazvan "Vikram", po osnivaču Indijske agencije za istraživanje svemira, nosiće rover u kojem su instrumenti za analizu mesečevog tla. Cilj je da se istraže >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rezerve vode na prirodnom Zemljinom satelitu, čije je postojanje potvrdila prethodna misija.

Zbog velikih rizika koji prate ovu misiju, visoko sofisticirano manevrisanje zahtevalo je odlične inženjerske veštine i precizne proračune naučnika Indijske organizacije za svemirska istraživanja (ISRO).

Tim je morao da uspori svemirsku letelicu tačno do idealne brzine, jer bi prebrzo približavanje lunarnoj orbiti poslalo letelicu duboko u svemir, dok bi manja brzina predviđene dovela do naglog pada i rušenja, jer brod ne bi mogao da se bori sa gravitacijskim silama Meseca, objasnili su stručnjaci ISRO.

"Čandrajan 2" iliti "Mesečeve kočije 2" obaviće nekoliko manevara u orbiti pre nego što pokuša finalno sletanje na Mesečevu površinu 7. septembra.

Ukoliko im to pođe za rukom, Indija će postati četvrta zemlja koja je sletela na Mesec posle SAD-a, SSSR-a i Kine.

Pogledajte rezultate

SVETLA KOJA ČUVAJU ŽIVOT: Pomoću OVIH sijalica, Japan je DRASTIČNO smanjio stopu samoubistava (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.