Indija testirala raketu velikog dometa

Izvor: RTS, 15.Sep.2013, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija testirala raketu velikog dometa

Uspešan test indijske raketu "Agni 5", koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu na daljinu od 5.000 kilometara.

Indija je uspešno testirala raketu "Agni 5", koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu na daljinu od 5.000 kilometara i da dosegne velike kineske gradove kao što su Peking i Šangaj.

Ovo je, kako se navodi, drugo uzastopno lansiranje rakete "Agni 5" koje je bilo uspešno.

Portparol indijske Organizacije za istraživanje i razvoj odbrane Ravi Gupta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je da je današnjim lansiranjem projektil doveden korak bliže uključivanju u arsenal oružanih snaga Indije, a to bi se moglo desiti 2014. ili 2015. godine.

Projektil ima domet od 5.000 kilometara, a prvi put je uspešno testiran u aprilu.

Razvoj ovog oružja tumači se kao uspešno nastojanje Indije da parira regionalnoj dominaciji Kine i da postane azijska vojna sila.

Kina je za sada daleko ispred Indije u raketnoj tehnologiji, pošto njene rakete mogu da dostignu bilo koju tačku u Indiji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.