Indija ne da Majku Terezu

Izvor: RTS, 14.Okt.2009, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija ne da Majku Terezu

Zahtev Albanije da ostaci Majke Tereze budu prebačeni iz Kalkute i sahranjeni u Tirani, indijske vlasti odbacuju tvrdeći da je ona "indijska državljanka i da počiva svojoj zemlji".

Vlasti Indije odbacile su zahtev Albanije da zemni ostaci Majke Tereze, sahranjene u Kalkuti, budu preneseni u Tiranu.

"Majka Treza je bila indijska državljanka i sada počiva u svojoj državi, svojoj sopstvenoj zemlji", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Indije Višnu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Prakaš.

Albanska kaluđerica je dobila indijsko državljanstvo 1951. godine, zbog svog predanog humanitarnog rada među siromašnima u Kalkuti. Majka Tereza je zbrinjavala siromašne, bolesne, siročiće i umiruće Kalkute.

"Pitanje prenošenja njenih ostataka u Albaniju se uopšte ne postavlja", rekao je Prakaš.

Posle smrti, 5. septembra 1997. godine, Majka Tereza je sahranjena u Kalkuti, u sedištu reda Misionarke milosrđa, čiji je osnivač bila. Njen grob je postao mesto hodočašća.

Albanski premijer Sali Beriša, pozvao je Vladu Indije na razgovore o zahtevu njegove zemlje.

"Mislimo da bi Majka Tereza bila mnogo spokojnija, ukoliko bi mogla da počiva pored svoje majke i sestre, koje su sahranjene u Tirani", rekao je Beriša.

Albanski premijer je naveo da će ovo pitanje ostati otvoreno, uprkos protivljenju Indije. "Vlade dveju zemalja bi trebale da razgovaraju o tome u skorijoj budućnosti", naglasio je Beriša.

Albanija je nekoliko puta zahtevala od Indije ostatke Majke Tereze, jer želi da je sahrani u Tirani pre stote godišnjice njenog rođenja, u avgustu sledeće godine.

Sestra Kristi, portparolka Misionarki milosrđa, saopštila je da red nije obavešten o zvaničnim nastojanjima Vlade Albanije da Majku Terezu sahrane pored njene majke i sestre.

Agnesa Gondže Bojadžiu, rođena je u Skoplju 1910. godine, u cincarsko-albanskoj katoličkoj porodici. U Indiju je došla 1929. godine, gde je odlučila da se posveti radu sa bolesnima i siromašnima.

Ime Tereza uzela je 1931. godine, kada je postala kaluđerica. Red Misionarki milosrđa, koji vodi domove za napuštenu decu, starije ljude i obolele od lepre i side, osnovala je 1950. godine.

Za svoj humanitarni rad, 1979. godine dodeljena joj je Nobelova nagrada za mir. Papa Jovan Pavle Drugi ju je beatifikovao 19. oktobra 2003. i dao joj titulu „Blažena Tereza od Kalkute".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.