Indija lansirala najjeftiniji laptop na svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2011, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija lansirala najjeftiniji laptop na svetu

NJU DELHI -

Indija je danas lansirala na najjeftiniji laptop na svetu, čija je cena 46 dolara (36 evra).

Kako je saopštio proizvođač Dejtavind, kompanija čije je sedište u Kanadi, cena novog kompjutera bi mogla da se smanji na 36 dolara, a možda i da dostigne skoro simboličnu cenu od 10 dolara.

"Naš cilj je da drastično smanjimo cene", rekao je generalni direkor Dejtavinda, Sanet Sing Tuli i dodao da će novi laptop mnogima omogućiti pristup internetu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Laptop "Aakash" (Nebo) proizveden u Indiji, ima taktilni ekran od 7 inča, bateriju od 180 minuta, mogućnost preuzimanja audio i video materijala, i pristupa mreži "Vaj-Faj."

Lansiranje novog laptopa se smatra velikim uspehom za Indiju, koja je pre nekoliko godina izbacila na tržište najjeftiniji automobil na svetu, čiji je prvi model prodavan za oko 1.800 evra.

Kako navodi agencija Frans pres, većina novih laptopova će biti poklonjena školama i univerzitetima u Indiji, gde je školski sistem zbog nedovoljnog ulaganja u vrlo lošem stanju i gde je 37 odsto stanovništva nepismeno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.