Indija: Protesti zbog nove države

Izvor: B92, 04.Okt.2013, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija: Protesti zbog nove države

Nju Delhi -- U jugoistočnoj Indiji su izbili žestoki protesti nakon što je kabinet premijera u četvrtak doneo odluku o formiranju nove savezne države, pod nazivom Telangana.

Demonstranti su blokirali puteve i ulice u priobalnim regionima države Andra Pradeš, posle odluke o podeli tog regiona i stvaranja države Telangana, koja će biti 29. indijska savezna država nakon što dobije odobrenje u parlamentu.

Nova država će biti formirana na siromašnoj teritoriji, podložnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sušama, za koju njeni zagovornici tvrde da su je vlade Andra Pradeša do sada zanemarivale, prenela je agencija AFP.

Regionalni informaciono-tehnološki centar Hajderabad biće zajednički glavni grad za obe države bar u sledećih 10 godina, saopštila je vlada.

Poslednjih godina su održavani protesti protiv formiranja 29. savezne države. Protivnici su nezadovoljni što će Hajderabad, sedište mnogih informacionih i farmaceutskih kompanija, koji će biti uključen u novu državu, biti zajednički glavni grad.

Telangana, sa 35 miliona stanovnika, imaće 10, a Andra Pradeš 23 okruga. Nova država, koja ne izlazi na more, jedan je od najnerazvijenijih indijskih regiona. Kampanja za njeno izdvajanje traje već 50 godina.

Kritičari upozoravaju da bi jučerašnja vladina odluka mogla otvoriti "Pandorinu kutiju" sa zahtevima za dalja izdvajanja regiona u etnički šarolikoj Indiji koju potresaju separatistički pokreti.

Indija je poslednji put menjala unutrašnje granice 2000, kada je formirala tri nove države u ekonomski siromašnim regionima u severnom delu zemlje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Protesti u Indiji zbog nove države

Izvor: Radio 021, 04.Okt.2013

U jugoistočnoj Indiji izbili su žestoki protesti nakon što je kabinet premijera u četvrtak doneo odluku o formiranju nove savezne države, pod nazivom Telangana.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.