Indija: Najveći dnevni broj umrlih od Kovida 19 na svetu

Izvor: VOA, 19.Maj.2021, 21:48

Indija: Najveći dnevni broj umrlih od Kovida 19 na svetu

Indija je u sredu registrovala više smrtnih slučajeva od koronavirusa u jednom danu od bilo koje druge zemlje, u bilo kom trenutku od početka pandemije, dok se infekcije šire kroz prostrana ruralna područja sa slabim zdravstvenim sistemima. Ministarstvo zdravlja prijavilo je rekordnih 4.529 smrtnih slučajeva u protekla 24 sata, što znači da je ukupni broj preminulih u Indiji sada 283.248. Prijavljeno je i više od 267.000 novih infekcija a treći dan za redom, broj dnevnih slučajeva ostaje ispod 300.000. Međutim, stvarne brojke su skoro sigurno veće. Prethodni najveći dnevni broj smrtnih slučajeva od Kovida 19 u jednom danu zabeležen je 12. januara u Sjedinjenim Državama, kada je preminulo 4.475 osoba, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins. Sa više od 25 miliona slučajeva od izbijanja pandemijie, Indija je po broju potvrđenih slučajeva na drugom mestu, iza SAD. Stručnjaci kažu da se broj novozaraženih u Indiji, koji je brzo rastao, možda konačno smanjuje. Međutim, broj smrtnih slučajeva je i dalje u porastu a bolnice su prepune pacijenata. U proteklih mesec dana, broj umrlih od Kovida u Indiji se povećao za šest puta. Dok je proteklih dana viđen napredak u velikim gradovima kao što su Mumbaj i Nju Delhi, postoji zabrinutost da se virus širi kroz ruralne delove gde živi većina stanovnika a pristup lekarima i mogućnosti za testiranje su ograničeni. Situacija je posebno alarmantna u Utar Pradešu, indijskoj državi sa najviše stanovnika – njih 200 miliona. Iako broj novih slučajeva opada, država ima više od 136.000 potvrđenih aktivnih infekcija. Vladini zvaničnici pokušavaju da uspore širenje virusa po selima u toj državi. Vladini timovi su stigli do skoro 90.000 sela a virus je do sada otkriven u oko 21.000, prenela je agencija Pres Trast. Zdravstveni eksperti kažu da je teško proceniti stvarne razmere zaraze, delimično zbog nedovoljnih podataka kao i činjenice da je vlada suviše kasno reagovala. “Priča na nacionalnom nivou sakrila je šta se dešava u ruralnoj Indiji, koja je i dalje prilično nevidljiiva”, kaže za AP Murad Banadži, matematičar koji izrađuje model indijskih slučajeva.  U mnogim delovima Utar Pradeša ljudi umiru od groznice i gušenja i pre nego što se testiraju na koronavirus. Krematorijumi su ostali bez drva, a stotine tela bačene su u reku Gang.  “Stanovnici sela često ignorišu groznicu i bolove u mišićima. Pre nego što rođaci shvate šta se dešava, pacijent umire”, kaže Radža Baija iz lokalne neprofitne organizacije koja radi na podizanju svesti o pandemiji. Tempo vakcinacije u Indiji je takođe usporen u vreme kada su vakcine najpotrebnije. Dnevna doza datih vakcina je opala za oko 50% u toku proteklih šest nedelja, sa 4 miliona dnevno, koliko je podeljeno početkom aprila, na oko dva miliona, koliko je dato ove nedelje. Mnoge države kažu da nemaju dovoljno vakcina.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Po broju smrtnih slučajeva u jednom danu Indija oborila sve "crne rekorde"

Izvor: B92, 19.Maj.2021

Indija je u sredu registrovala više smrtnih slučajeva od koronavirusa u jednom danu od bilo koje druge zemlje, u bilo kom trenutku od početka pandemije...Infekcije se šire kroz prostrana ruralna područja sa slabim zdravstvenim sistemima...Ministarstvo zdravlja prijavilo je rekordnih 4.529 smrtnih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.