Indija: Deseta žrtva tigrice

Izvor: B92, 10.Feb.2014, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija: Deseta žrtva tigrice

Laknou -- Tigrica koja vreba nedaleko od sela u severnoj Indiji ubila je desetu osobu za šest nedelja, dan pošto je izbegla zamku lovaca sa živim lanetom kao mamcem.

Veruje se da je tigrica pobegla iz Nacionalnog parka "Džim Korbet", najstarijeg indijskog nacionalnog parka, osnovanog 1936. kako bi se u njemu ugroženim bengalskim tigrovima obezbedila bezbedna teritorija.

Poslednja žrtva velike divlje mačke bio je 50-godišnji muškarac koji je noćas skupljao drva u šumi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedaleko od jednog sela u državi Utarahand, izjavio je zamenik direktora nacionalnog parka.

Tigrica je pojela delove noge i stomaka muškarca pre nego što su je seljani oterali mahanjem lopatama i metalnim šipkama.

Lovci su je skoro ščepali dan ranije, uz pomoć laneta kao mamca.

"U noći između subote i nedelje tigrica je skoro upala u zamku, i bila je blizu lanetu. Ali nije ga napala i tiho je otišla", rekao je pomenuti zvaničnik nacionalnog parka.

Izveštaji o tigru ubici koji je na slobodi počeli su da se šire 29. decembra, kada je napadnut 65-godišnji muškarac u državi Utar Pradeš, na granici sa Utarahandom.

Od tada, hiljade preplašenih seljana je na oprezu i rečeno im je da izbegavaju šume.

Tigrica se kreće u arealu od 130 kilometara.

"Životinja je počela da napada ljude jer ne uspeva da ulovi svoju prirodnu lovinu. Ona mora da je umorna, jer ne uspeva da se odmori kako treba", rekao je jedan zvaničnik države Utar Pradeš.

On je dodao da lovci koji su unajmljeni da ubiju tigricu imaju teškoće da prate njen trag u gustim šumama. Takođe nema ni dovoljno ljudi, jer od šest unajmljenih lovaca, samo trojica su se pojavili na poslu.

Nezadovoljni seljani su juče upali u kancelarije sektora nacionalnih šuma, zahtevajući zaštitu i kompenzaciju za porodice ubijenih ljudi.

"Možemo da razumemo teškoće seljana. Oni nemaju toalete u svojim kućama i izlaze na otvoreno ili u šumske oblasti da bi odgovorili na zov prirode. U takvim uslovima, teško je zaštititi svakog seljanina na svakom mestu. Savetovali smo im da se kreću u grupama", rekao je zvaničnik nacionalnog parka iz kojeg je tigrica pobegla.

Indijski tigrovi se smatraju ugroženima zbog surovog lova i nestanka njihovog prirodnog staništa zbog ubrzanog razvoja Indije, zemlje od 1,2 milijarde ljudi.

Na teritoriji Indije živi polovina od 3.200 tigrova za koje se procenjuje da su ostali u divljini. Uprkos desetinama rezervata za tigrove širom zemlje, njihov broj je drastično opao od devedesetih, kada ih je bilo između 5.000 i 7.000 na dvostruko većem prostoru nego danas.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tigrica u Indiji pojela i desetu žrtvu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2014

Tigrica koja vreba nedaleko od sela u severnoj Indiji, ubila je desetu osobu za šest nedelja, dan pošto je izbegla zamku lovaca sa živim lanetom kao mamcem.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.