Inckov izveštaj izazvao ljutite reakcije u BiH

Izvor: Southeast European Times, 17.Nov.2011, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inckov izveštaj izazvao ljutite reakcije u BiH

Izveštaj kojim se kritikuje situacija u BiH doveo je do toga da mnogi političari okrive međunarodnu zajednicu -- posebno OHR -- ali analitičari kažu da lideri u BiH takođe treba da preuzmu odgovornost.

17/11/2011

Ljiljana Kovačević za Southeast European Times iz Banja Luke – 17.11.2011.

Analitičari su skoro jednoglasni u tome da izveštaj visokog predstavnika Valentina Incka, koji je podneo Savetu bezbednosti UN u sredu (15. novembra), predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << stvarnu situaciju u Bosni i Hercegovini (BiH).

U izveštaju se navodi da BiH stagnira zato što lideri šest najvećih političkih stranaka nisu formirali vladu na državnom nivou više od godinu dana posle poslednjih izbora.

U izveštaju se takođe upozorava da zvaničnici Republike Srpske (RS) -- kao i neki u drugom entitetu, FBiH -- nastavljaju da koriste zapaljivu nacionalističku retoriku, dok dve hrvatske HDZ stranke nastavljaju da insistiraju na formiranju trećeg entiteta, što je bilo evidentno na sastanku Hrvatskog narodnog veća.

Prema tom izveštaju, glavni krivci za situaciju u BiH su vlasti RS, koje ometaju rad državnih institucija kombinovanjem pravnih i političkih aktivnosti. U izveštaju se navodi da pretnjom o održavanju referenduma o nezavisnosti vlasti RS dovode u pitanje nadležnost države, njene zakone, autoritet OHR i relevantne rezolucije Saveta bezbednosti UN.

Incko je takođe upozorio da RS opstruira konačnu odluku o Distriktu Brčko.

Kao što se očekivalo, to je razbesnelo zvaničnike RS i predstavnike obe HDZ stranke.

Predsednik RS Milorad Dodik ocenio je optužbe protiv RS kao „površne i neosnovane“.

On je uputio pismo Savetu bezbednosti UN, u kojem optužuje Incka za preuveličavanje situacije kako bi se u međunarodnim krugovima održala percepcija da OHR mora da ostane u BiH.

Predstavnici dve HDZ stranke ocenili su da je izveštaj pristrasan, svaljujući krivicu za trenutnu situaciju u zemlji na samog Incka, jer je on nametnuo vladu FBiH, za koju kažu da je nelegitimna.

„Kao što se očekivalo, Inckov izveštaj najviše se osporava u RS, jer vladajuća struktura u ovom entitetu ne vidi svoj deo odgovornosti za stanje u kojem se nalazi BiH. Međutim, postavlja se pitanje o odgovornosti međunarodne zajednice i same OHR, koje su, zato što ništa nisu učinile u protekloj godini, doprinele ovom stanju“, kaže analitičarka Tanja Topić za SETimes.

Topić je rekla da očekuje da vladajuća elita u RS nastavi da koristi referendum kao sredstvo za iznošenje pretnji i ucena, bez obzira da li zaista namerava da ga održi.

„Negativne ocene u izveštaju nisu iznenađujuće, s obzirom da BiH godinama stagnira“, rekla je profesorka Univerziteta u Mostaru Milana Vego za SETimes.

Nezadovoljstvo hrvatskih stranaka je u određenoj meri opravdano, kaže Vego, jer je posle poslednjih izbora Incko pomogao da se osnuje vlada FBiH iz koje su izbačene dve stranke HDZ. Dve stranke tvrde da su na izborima stekle legitimitet kao stvarni predstavnici Hrvata u BiH.

Međutim, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Sarajevu Nerzuk Ćurak smatra da su tvrdnje da je Incko naklonjen određenim strankama u BiH neosnovane.

„Vreme je da se sve BiH elite suoče sa ovim pitanjima koja je visoki predstavnik izneo u svom izveštaju, umesto da ih poriču kao razmažena deca“, rekao je Ćurak za SETimes.

On, međutim, upozorava da međunarodna zajednica velikim delom doprinosi agoniji zemlje, zbog svog pasivnog stava prema BiH.

„BiH je strukturirana na način na koji ne može uspešno da funkcioniše bez spoljnog pritiska“, rekao je on. U izjavi za SETimes, bivši predsednik RS Dragan Čavić ukazao je da ključ rešavanja problema BiH nije u rukama međunarodne zajednice, nego njenih građana, koji mogu da promene stvari na izborima.

„Trenutno imamo visokog predstavnika koji ne može da preuzme bilo kakvu odgovornost, jer ne radi ništa, dok je istovremeno OHR postala alibi domaćoj političkoj eliti da pravda svoje nečinjenje“, rekao je Čavić.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.