Incko smenio dva policijska zvaničnika

Izvor: RTS, 09.Jun.2009, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko smenio dva policijska zvaničnika

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko smenio policijskog komesara Hercegovačko-neretvanskog kantona Himzu Đonku. Radislav Jovičić smenjen sa pozicije koju je vršio u Agenciji za istrage i zaštitu. Razlog za smenu antidejtonske aktivnosti, uključujući i pretnje licima pod međunarodnom zaštitom. Dodik ne poštuje odluku.

Radislav Jovičić, jedan od smenjenih funkcionera, negirao je u izjavi Srni optužbe visokog predstavnika i istakao da je njegova smena možda i čistka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srba u SIPA-i na tako značajnim mestima.

Naglasio je da je ogorčen zbog ove smene, s obzirom na to da za 18 godina kao profesionalac nije imao nijednu mrlju u karijeri, dodavši da je i sa kolegama u SIPA dobro sarađivao i da su zajedno postigli dobre rezultate u suzbijanju organizovanog kriminala na teritoriji cele BiH.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko smenio je dva policijska zvaničnika u BiH zbog antidejtonskih aktivnosti, uključujući i pretnje osobama pod međunarodnom zaštitom, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika.

Himzo Đonko je smenjen sa funkcije policijskog komesara Hercegovačko-neretvanskog kantona, a Radislav Jovičić sa položaja koju je obavljao u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Kako je navedeno, Đonko je instruisao druge osobe da upućuju fizičke pretnje osobama pod međunarodnom zaštitom, uključujući i pripadnike osoblja Kancelarije visokog predstavnika, sa namerom da opstruiše istragu oko njegove zloupotrebe položaja.

Mediji su ranije pisali da je Đonko pretio zameniku visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijanu.

Jovičić je, kako je navedeno, delujući izvan zakonitog lanca komande u okviru SIPA, koristio osoblje i resurse te državne agencije za vršenje aktivnosti praćenja međunarodnih zvaničnika, Kancelarije visokog predstavnika i njegovog osoblja.

"Upravni odbor Saveta za implementaciju mira u martu je osudio aktivnosti i izjave koje dolaze od aktera u BiH, a koje predstavljaju pretnju osoblju OHR-a, osporavaju autoritet visokog predstavnika i Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira", kaže se u saopštenju.

Uzimajući u obzir gorenavedeno i činjenicu da su iscrpljeni svi redovni postupci u domaćim institucijama, visoki predstavnik je zaključio da su Đonko i Jovičić svojim aktivnostima prema međunarodno zaštićenim osobama predstavljali direktnu pretnju implementaciji Opšteg okvirnog sporazuma za mir i ometali su napore na uspostavljanju vladavine prava u BiH, pa su stoga morali biti smenjeni, navedeno je u saopštenju.

Dodik ne poštuje odluku

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da ne poštuje odluku visokog predstavnika Valentina Incka o smeni funkcionera SIPA Radislava Jovičića, ocenjujući je "izgonom srpskih kadrova iz organa BiH".

"Za nas je to neprihvatljivo, ne poštujemo tu odluku, jer je doneta bespotrebno i bez procena. Nasukani ste gospodine Incko", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Premijer RS optužio je prvog zamenika visokog predstavnika Rafi Gregorijana da je isposlovao Jovičićevu smenu, navodeći da Gregorijan u paničnom strahu priprema priču o nekim ujdurmama oko prisluškivanja.

Kazao da je "Gregorijanova ekipa usmerena prvenstveno protiv Srba i RS, jer prvi zamenik visokog predstavnika veoma lagodno živi u Sarajevu i ništa mu ne fali".

Dodik smatra da je Incko drugi visoki predstavnik koga uništava OHR-ova kancelarija, navodeći da se isto desilo Inckovom prethodniku Miroslavu Lajčaku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.