Incko protiv revizije nadležnosti

Izvor: RTS, 29.Maj.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko protiv revizije nadležnosti

Valentin Incko traži od Banjaluke da poništi svoj zahtev da se Republici Srpskoj vrate nadležnosti, prenete na Sarajevo. Dodik protiv povlačenja zaključaka Narodne skupštine RS.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko zatražio je od Skupštine Republike Srpske da do 11. juna poništi zaključke kojima je zatražila reviziju nadležnosti prenetih sa entiteta na Bosnu i Hercegovinu.

Pre samo dve nedelje, Skupština u Banjaluci je usvojila te zaključke >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i predložila da se Republici Srpskoj nadležnosti vrate, ali i pokretanje sporova pred domaćim i stranim sudovima.

Poslanici su 14. maja podržali zaključke kojima su tražili da se preispita 68 prenesenih nadležnosti sa RS na nivo BiH.

Danas, visoki predstavnik Valentin Incko od njih zahteva da ponovo glasaju - ali većina sada treba da pritisne taster kojima bi poništila zaključke koje su ranije podržali.

"Tu je Dejtonski sporazum iz 1995. godine i posle toga je bilo 13 godina konstruktivnog rada i nekih dostignuća", izjavio je Incko.

Jasno je da se zahtevom Valentina Incka Narodna skupština RS našla u ozbiljnom problemu. Pred poslanicima su sada dva izbora - da se suprotstave OHR-u uz sigurne sankcije ili da odustanu od onoga na čemu su godinama insistirali - vraćanju nadležnosti.

"Strankama je predočeno pismo, odnosno, zahtevi i zatraženo da svako obavi svoje konsultacije. Niko na licu mesta nije bio spreman da daje konačnu ocenu", rekao je Igor Radojičić, predsednik Skupštine RS.

Dodik protiv povlačenja zaključaka

Premijer Milorad Dodik kaže da je na ultimatume već navikao, i da je sada samo pritisak sa Vlade prebačen na Parlament. Bonska ovlašćenja i nametanje za Dodika stvar je prošlosti. Dileme nema kada je u pitanju kako će u Parlamentu reagovati njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata.

"Što se tiče SNSD-a nema nameru da čini bilo šta. Mi mislimo da ne treba povlačiti zaključke Narodne skupštine RS", kaže Milorad Dodik, predsednik Vlade RS.

A predstavnici opozicionih partija koji imaju svoje poslanike u republičkom Parlamentu reaguju zavisno od toga da li su srpski ili bošnjački predstavnici.

"Ne znam kako će se taj salto mortale izvesti; kako bi svi vuci bili siti i sve ovce na broju", kaže Muharem Murselović iz Stranka za BiH.

Pismo Valentina Incka stiglo je dan nakon njegovog oštrog govora u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti UN. Incko je rekao da se u BiH nastavila retorika koja vodi ka podelama i zvanične rezolucije kojima se osporava suverenitet, ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.