Incko: Zakon nije usmeren ni protiv jednog naroda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jul.2021, 22:05

Incko: Zakon nije usmeren ni protiv jednog naroda

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko danas je povodom donošenja zakona o zabrani negiranja genocidaporučio da njegova odluka nije usmerena ni protiv jednog naroda i za to naveo primer koncerta u Mostaru.

"Ja znam da je jednog ratnog zločinca dočekao pomoćni biskup i neki sveštenici sa misom zahvalnosti, pa je u Mostaru bio koncert podrške za šestoricu", naveo je Incko.

"Te stvari su se događale i još jednom kažem da moja odluka nije protiv nijednog naroda. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Ovde žive tri dobra naroda, nema loših i zato nema kolektivne krivice", rekao je on za N1.

Reč je o koncertu i skupu podrške šestorici politickih i vojnih lidera “Herceg-Bosne”, koji su pred Haškim tribunalom nepravosnažno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za ratne zločine nad Bošnjacima tokom 1993. i 1994. godine.

Incko je dodao da to ne treba gledati samo u smeru jednog naroda ili dva, taj zakon može kršiti svaki građanin.

Naveo je i da bi dobar domaći zakon bio najbolje rešenje, ali da do toga nije došlo.

Došlo je, međutim, kako je rekao, do eskalacije i veličanja ratnih zločinaca u većem obimu.

Govoreći o svom nasledniku Šmitu, rekao je da misli da on ima puno iskustva u parlamentarizmu pošto je bio u Parlamentu u Nemačkoj.

"Jednu stvar bih mu ostavio kao amanet ili savet, a to je vladavina prava. Sve što se radi ovde, javni tenderi i ostalo je pitanje pravne države. Ako nešto učini na tom podurčju, onda će cela država biti pravna država“, poručio je.

Incko je građanima BiH poručio i da veruju u tu divnu zemlju. "Verujte u ovu zajedničku kuću, u njoj ima mesta za sve”, rekao je Incko.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

INCKO KRENUO SA OPRAVDANJIMA: "Zakon nije usmeren ni protiv jednog naroda, nema KOLEKTIVNE krivice"

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jul.2021

- Nema kolektivne krivice - naglasio je Incko..Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko danas je povodom donošenja zakona o zabrani negiranja genocida poručio da njegova odluka nije usmerena ni protiv jednog naroda i za to naveo primer koncerta u Mostaru...- Ja znam da je jednog ratnog zločinca dočekao...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.