Incijativa Mame su zakon ogorčena zbog ponašanja poslanika

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Okt.2018, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incijativa Mame su zakon ogorčena zbog ponašanja poslanika

Predstavnici Incijative Mame su zakon saopštili su danas da su ogorčeni ponašanjem poslanika u Skupštini Srbije koji nisu podržali predlog da se u dnevni red uvrste izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

Kako su naveli u saopštenju, sa nestrpljenjem su u utorak pratili tok zasedanja, koje se završilo tako da je 13 od 142 prisutna poslanika glasalo "za", dok 129 poslanika nije imalo nikakvo mišljenje i odabralo je opciju "nije glasao/la". >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

"Gledale smo vas koji ste od poreza uzetih od naših bednih primanja plaćeni da radite svoj posao kako ne možete da postignete kvorum, kako u sred skuštinskog zasedanja žvaćete sendvič, kako naskačete tokom zasedanja jedni na druge, vređate, šetate, kukate, kako se u svemu tome ludo zabavljate", naveli su iz Incijative "Mame su zakon".

Podsetili su da narodni poslanik može da bira između za, protiv, uzdržan i nije glasao i zaključili da 129 narodnih poslanika nema nikakvo mišljenje o tome što je na hiljade majki i njihovih porodica ugroženo time što skupštinska većina glasanjem za sramni zakon dovela do toga da se danas majke i njihove porodice bore za "golu egzistenciju".

Inicijativa "Mame su zakon" predložila je da se za obračun naknada smanji sa 18 na 12 meseci, da svaka majka ima pravo na nadoknadu najmanje u visini republičkog minimalca, da se ne diskriminišu dodatno poljoprivredne osiguranice, kao i da se preduzetnicama plate porezi i doprinosi tokom porodiljskog i odsustva radi nege deteta.

Tražili su i da nadoknade po osnovu invaliditeta i nadoknade tokom odsustva sa posla ne isključuju jedna drugu, kao i da porodice koje imaju treće, četvrto i svako sledeće dete mlađe od 10 godina, imaju pravo na nadoknadu.

"Majke koje su pogođene ovim zakonom danas žive loše, danas razmišljaju od čega će da hrane porodicu, plate račune ili stan, danas kupuju lekove, a nisu primile nadoknade ni za avgust. One danas imaju problem i nikakvo formiranje radne grupe im položaj u kojem se nalaze ne može olakšati. Za ove majke vreme je luksuz", navodi se u saopštenju.

Najavili su da će nastaviti sa svojim aktivnostima i da će sledeća akcija biće u Novom Sadu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Inicijativa 'Mame su zakon' ogorčena na ponašanje poslanika

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Okt.2018

Predstavnici Inicijative "Mame su zakon" saopštili su da su ogorčeni ponašanjem poslanika u Skupštini Srbije koji nisu podržali predlog da se u dnevni red uvrste izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Kako su naveli u saopštenju, sa nestrpljenjem su u utorak pratili...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.