Incidenti nakon ubistava u Skoplju

Izvor: B92, 13.Apr.2012, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incidenti nakon ubistava u Skoplju

Skoplje -- Situacija je napeta u Makedoniji nakon ubistva četiri mladića i jednog čoveka u blizini Skoplja. Meštani naselja iz kog su ubijeni kamenovali kuće Albanaca.

MUP saopštio da su ubijeni mladići stari od 18 do 20 godina iz naselja Radišani i 45-godišnjak iz sela Creševo i da se ubistvo desilo sinoć oko 23h.

Ministarka policije Gordana Jankulovski je na konferenciji za novinare navela da je smrt pet osoba nastupila nasilno, da su na licu mesta pronađene čaure >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i tragovi oružja. Apleovala je na građane da ostanu mirni.

"U ovom trentuku obezbeđujemo mesto gde se desila tragedija kako bi našli još neke tragove. Činimo sve napore da razjasnimo okolnosti pod kojima je počinjeno ovo ubistvo, u kojem je pet osoba, najverovatno bez ikakvog razloga izgubilo život. Pozivamo da se smire strasti i da se senzacionalističkim informacijam ne doprinosi daljem podgrevanju tenzija", rekla je ona na konferenciji za novinare u Skoplju.

Više fotografija incidenata u Makedoniji pogledajte u našoj Galeriji

Ministarka Jankulovska je navela i da još uvek nije završena identifikacija žrtava, da i dalje traje obdukcija i da još uvek neće dati informacije o imenima žrtava.

Zvanično, MUP je naveo da je na mestu ubistva bilo čaura, krvi, a na telima ubijenih prostrelnih rana, ali oružje nije pronađeno. Četvorica mladića su pronađeni pored zemljanog puta, a čovek stotinak metara dalje.

Pojedini mediji su preneli tvrdnje stanovništva da je motiv etničke prirode, nakon čega je MUP apelovao da se ne podižu tenzije. Meštani protestuju, a došlo je i do nekoliko incidenata.

Kako je u MUP-u Makedonije potvrđeno za B92 , mnogo je ljudi na ulicama, lokalni putevi i autoput su blokirani i podignute su tenzije, a bilo je i kamenovanja kuća Albanaca. Skopski mediji prenose da je kamenovana jedna albanska kuća i da su zapaljena dva automobila čiji su vlasnici Albanci. Televizija "24" u svom programu potvrdila da je napadnut njen kamerman i ponovila apel MUP-a na smirivanje tenzija.

Policija to nije zvanično potvrdila, ali je ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovski kazala da u tom naselju ima prijava o

oštećenju imovine pojedinaca.

Policija je formirala specijalnu jedinicu i operativni štab zadužen za ovaj slučaj, mesto zločina obišao je vrh makedonskog MUP-a, predvođen ministarkom Gordanom Jankulovskom.

Zbog potencijalnih nereda u Radiševo su poslati i pripadnici Alfa, specijalne jedinice makedonske policije, a na putevima su i oklopna kola.

Policija je pozvala 30 osoba na razgovor povodom ovih ubistava.

Tela makedonskih mladića i jednog meštanina kasno sinoć pronašli su pecaroši kod veštačkog jezera Železarsko blizu skopske obilaznice. Veruje se da su ubijeni najverovatnije bili na pecanju juče u toku popodneva, jer je pored njih pronađena pecaroška oprema.

"Ne podizati tenzije"

Makedonska policija je brzo pozvala na smirivanje strasti i apelovala na medije da ne objavljuju neproverene spekulacije kako ne bi došlo do dodatnog podizanja tenzija.

"Policija intenzivno traga za počiniocima zločina i istražuje moguće motive za ubistvo. Izražavamo najdublje saučešće porodicama ubijenih i pozivamo sve da se suzdrže od objavljivanja neproverenih informacija, kako ne bi došlo do podizanja etničkih tenzija", saopštila je policija.

Prema nezvaničnim informacijama iz policijskih izvora, prvo su ubijena četvorica mladića, a zatim i 45-godišnji čovek koji se slučajno našao na tom mestu.

Pojedini makedonski mediji prenose izjave da su mladići bili "postrojeni pre nego što je pucano iz vatrenog oružja na njih", kao i da se četiri od pet tela nalaze jedno pored drugog, što ukazuje na likvidaciju. Telo starijeg čoveka pronađeno je stotinak metara dalje. Svim ubijenima je pucano u gornji deo tela.

Brat najstarijeg ubijenog za televiziju "Kanal 5" izjavio je da je okupljenima nezvanično rečeno da su mladići poznavali ubice i da je njegov brat ubijen jer je bio svedok masakra.

"Ne znamo ko ga je ubio, ja sam bio celu noć blizu mesta ubistva, ali policija me nije puštala da vidim telo moga brata", izjavio je on.

Meštani su za "Press 24" rekli da su čuli pucnjavu oko 20 časova, da se čulo osam hitaca i da se "ne osećaju sigurno". Oni su dodali da je ubijeni stanovnik obližnjeg sela, čiji su inicijali B. S. kasnije objavljeni, miran porodičan čovek koji je često dolazi na to jezero na pecanje.

BIRN prenosi da su neki od okupljenih rekli i da veruju da su makedonske mladiće ubili Albanci, što bi "moglo da dovede do novih etničkih turbulencija".

Meštani makedonskih sela Smiljkovci i Creševo blokirali su još jutros auto-put kod Skoplja protestujući zbog ubistava, a lokalno stanovništvo je blokiralo i put ka naselju Radišani odakle su četiri ubijena mladića. Oni traže da se što pre pronađe ubica. Policija je pojačala prisustvo i ne propušta vozila i novinarske ekipe, a stanovnici su pretili novinarima da će im polomiti kamere ako uđu u selo.

Meštani su izneli njihove fotografije na ulice i ožalošćeni pale sveće ispred kuća u kojima su živeli.

Policija nije želela da zvanično potvrdi informacije koje su objavili mediji, niti da saopšti bilo kakve detalje o ubistvu, a mesto zločina je bilo pod jakom policijskom zaštitom dok su forenzičari i istražni sudija obavljali uviđaj.

Tela su tokom jutra odneta na obdukciju, a policija je najavila da će kasnije saopštiti još detalja tragedije koja je izazvala uznemirenost makedonske javnosti, jer do sada nije registrovana ovakva brutalnost.

Večer: Identitet ubijenih otkriven na Fejsbuku?

Makedonski "Večer" je na svom sajtu objavio fotografije koje su osvanule na Fejsbuku, na kojima su četiri mladića za koja se veruje da su ubijena u blizini veštačkog jezera.

Mediji su objavili da su u pitanju Filip Slavkovski, Aleksandar Naćovski (na zajedničkoj fotografiji), Kire Tričkovski i Cvetančo Acevski.

Neki Internet portali objavili su više špekulacija o mogućem motivu, a jedna od njih je osveta za nedavno ubistvo dvojice mladića albanske nacionalnosti u Gostivaru, koje je ubio policijski službenik koji je napadnut dok je vodio kući svoju maloletnu kćer.

Taj događaj je bio povod za seriju međunacionalnih incidenata. Tenzije su se tada smirile, ali su nakon sinoćnjeg petostrukog ubistva u tom regionu raspoređene jake policijske snage.

Petostruko ubistvo je drugi veliki incident za nepuna dva meseca u Makedoniji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Petostruko ubistvo u blizini Skoplja

Izvor: Vesti-online.com, 13.Apr.2012

Makedonska policija u petak ujutru je potvrdila da su kod takozvanih Železarskih jezera, u blizini obilaznice kod Skoplja, ubijena četvorica mladića starih od 18 do 20 godina, iz skopskog naselja Radišani, i jedan 45-ogodišnjak iz sela Creševo, na kilometar od jezera...Tela ubijenih pronašli su...

Nastavak na Vesti-online.com...

Makedonija u šoku: Pronađena mrtva četiri mladića i sredovečni čovek (VIDEO)

Izvor: S media, 13.Apr.2012

Četirica mladića i jedan sredovečan čovek ubijeni su u blizini Skoplja, a njihova tela pronadjena su u noći izmedju četvrtka i petka, saopštila je makedonska policija...Poginula dok je pod dejstvom alkohola prelazila sa terase komšinice na svoju terasu..Mladić automatskom puškom ranio troje...

Nastavak na S media...

Skoplje: Petorica mladića ubijeni na pecanju

Izvor: Glas javnosti, 13.Apr.2012

SKOPLJE - Petorica mladića ubijena su u blizini Skoplja, a njihova tela pronađena su u noći između četvrtka i petka, saopštila je makedonska policija...Policija nije saopštila njihov identitet, ali lokalno stanovništvo pretpostavlja da su ubijeni mladići makedonske nacionalnosti, stari od 18...

Nastavak na Glas javnosti...

Skoplje: I dalje napeto zbog ubistva petoro Makedonaca

Izvor: Radio 021, 13.Apr.2012

U skopskom naselju Radišani i dalje je napeto, nakon što su nađena tela četvorice mladića i jednog sredovečnog muškarca iz tog mesta.

Nastavak na Radio 021...

Nađena tela petorice muškaraca pored jezera kraj Skoplja

Izvor: Blic, 13.Apr.2012

Pet muškaraca ubijeno je u blizini Skoplja, a njihova tela pronađena su u noći između četvrtka i petka, saopštila je makedonska policija. Pored tela su bili vidljivi tragovi krvi, kao i čaure od vatrenog oružja, pišu makedonski mediji. Četvorica ubijenih su imali oko 20 godina, a peti je imao...

Nastavak na Blic...

Petostruko ubistvo u blizini Skoplja

Izvor: Studio B, 13.Apr.2012

Makedonska policija potvrdila da su kod Železarskih jezera, u blizini obilaznice kod Skoplja, ubijena četvorica mladića od 18 do 20 godina i jedan 45-ogodišnjak, na kilometar od jezera. U protestima zbog ubistva razbijani automobili..Tela ubijenih pronašli su lokalni stanovnici sinoć oko 22.30...

Nastavak na Studio B...

Nađena tela pet mladića u blizini Skoplja

Izvor: Šumadija Press, 13.Apr.2012

Istražne ekipe tokom prepodneva još obavljaju uviđaj na mestu gde se, kako se pretpostavlja, kasno sinoć dogodilo petostruko ubistvo u blizini sela Smiljkovci, u okolini Skoplja.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.