Incest faraon

Izvor: Glas javnosti, Beta, 19.Feb.2010, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incest faraon

KAIRO - Jedan od poznatijih vladara drevnog Egipta bio je ružan, slab, šepao je zbog deformisanog stopala i imao je rascepljeno nepce, zato što je bio plod incesta!

Najnoviji podaci do kojih su došli članovi tima poznatog egiptologa doktora Zahija Havasa šokirali su svet: analizirajući DNK mumija više od dve godine, oni su otkrili roditelje Tutankamona, kao i njegove dedu i babu.

Iako nije bio toliko značajan po svojim dostignućima, Tutankamon je postao izuzetno poznat >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zato što je 1922. godine u Dolini kraljeva pronađena njegova neoštećena grobnica.

Ceo svet bio je fasciniran Tutankamonovom mumijom i opremom, koja je bila ukrašena sa skoro 11 kilograma zlata, a njegova zlatna maska sa poludragim kamenjem jedan je od najfotografisanijih predmeta u istoriji čovečanstva: na internetu je moguće pronaći preko 200.000 fotografija maske, mumije i sarkofaga.

Tutankamon (ili Tut) bio je sin Ahenatona - faraona koji je proglašen jeretikom zato što je hteo da mnogobožačku versku tradiciju Egipta zameni monoteističkom religijom. Međutim, dugo godina nije bio poznat identitet Tutove majke: ona je u retkim spisima nazivana mlađom damom, i pretpostavlja se da se radilo o nekoj ljubavnici poznatog faraona.

Sada je međutim poznato da je u pitanju bila Nefertiti, Ahenatonova polusestra, jedna od lepših žena starog veka.

Identitet Tutankamonove majke, koja je obično nazivana "mlađom damom", nije bio sa sigurnošću utvrđen sve do sada. Danas se zna da je bila Ahenatonova polusestra, verovatno kći slavne kraljice i jedne od lepotica starog veka Nefertiti.

Pa na koga je ruzan?

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.