Imunitet ili sud?

Izvor: RTS, 05.Jul.2011, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imunitet ili sud?

Četvoro radikala uskoro bi moglo da se nađe pred sudom, ako parlament potvrdi odluku nadležnog Odbora o ukidanju imuniteta. Administrativni odbor je odlučio da bi tim poslanicima trebalo ukinuti imunitet jer se terete za krivična dela od falsifikovanja isprava do nasilničkog ponašanja.

Ukoliko parlament prihvati predlog Administrativnog odbora, da se za četvoro poslanika Srpske radikalne stranke ukine imunitet, ti poslanici bi mogli da se nađu pred sudom.

Odbor >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je odlučio da bi Momčilu Duvnjaku, Draganu Aćimoviću, Gordani Paunović Milosavljević i Momiru Markoviću trebalo ukinuti imunitet jer se terete za krivična dela od falsifikovanja isprava do nasilničkog ponašanja. Odluku Odbora mora da verifikuje Skupština.

Odbor predlaže da Momčilu Duvnjaku bude ukinut imunitet zato što je u Kruševačkoj skupštini udario odbornika, ali i zbog toga što je sprečio radnika EPS-a da mu isključi struju.

Isto se traži i za Aćimovića koji je optužen za falsifikovanje službene isprave, za doktorku Milosavljević optuženu je da je tražila mito od 250 evra, ali i za Markovića koji je u opštini Zemun zapošljavao mimo konkursa.

"Za preispitivanje postoje za krivična dela koja ne mogu da se tretiraju kao verbalni delikt jer smo uspostavili praksu da svi poslanici budu dovedeni u jednak položaj u postupanju pred Administrativnim odborom i skupštinom", rekao je Boško Ristić iz Demokratske stranke.

SRS: Prljava kampanja

Niko od poslanika o kojima se raspravljalo nije prisustvovao sednici. A za ukidanje njihovog imuniteta glasale su kolege vladajuće koalicije i LDP-a. Za radikale je to dokaz kampanje u predizbornoj godini.

"Vaša namera je da se nanese politička šteta SRS jer ste i ovako na stranačkim organima DS-a doneli odluku o vođenju prljave kampanje protiv političkih protivnika", rekao je Milovan Radovanovič iz Srpske radikalne stranke.

Radikali pitaju zašto se tek sada raspravlja o zahtevima sudova i tužilaštava koji su stigli i pre osam godina. Optužuju odbor da nije na dnevni red stavio sve slučajeve.

"Zasto niste stavili na dnevni red predlog zahtev suda da se Tomislavu Nikoliću skine imunitet, dva puta je sud to tražio, zato što je izmislio da je Šešelj naručio ubistvo iz Haškog tribunala", izjavila je Vjerica Radeta funkcionerka SRS-a.

Predsednik Administrativnog odbora Nenad Konstantinović kaže da su na dnevnom redu Odbora oni zahtevi za ukidanje imuniteta u slučajevima u kojima su se narodni poslanici pozvali na imunitet.

Mada se spekulisalo da će Odbor raspravljati i o poslaniku URS Šerifu Hamzagiću, on je u međuvremenu odustao od pozivanja na imunitet i o tome obavestio sud.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.