Izvor: Piplmetar.rs, 12.Maj.2023, 01:30

Imran Kan pušten iz pritvora: Pakistanski sud proglasio hapšenje nezakonitim

Bivša zvezda kriketa suočena je sa višestrukim optužbama za korupciju na pakistanskim sudovima otkako je svrgnut sa mesta premijera prošle godine izglasavanjem nepoverenja.

Foto: Tanjug/AP


Imran Kan pušten je iz pritvora nakon što je pakistanski Vrhovni sud presudio da je njegovo hapšenje nezakonito, javlja „Sky News“.
Bivši premijer će prenoćiti u policijskom pansionu radi svoje zaštite, ali će mu biti dozvoljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << da se sastane s ograničenim brojem prijatelja i članova porodice.
Njegovo hapšenje u utorak izazvalo je nasilje širom zemlje u kojem je najmanje osam ljudi poginulo, a desetine povređene.
Stotine drugih je privedeno jer su pristalice bile umešane u nerede.
Kan (70) je suočen sa višestrukim optužbama za korupciju na pakistanskim sudovima otkako je svrgnut sa mesta premijera prošle godine izglasavanjem nepoverenja.
Predsednik Vrhovnog suda Umar Ata Bandial zatražio je od Kana da uputi apel svojim pristalicama da ostanu mirni jer se zemlja suočava sa rastućim previranjima.
Kan je slobodan čovek, barem noćas Za sada, Imran Kan je slobodan čovek – pa, barem na jednu noć, on će moći da sretne svoju porodicu, okupi svoje ljude i odluči o svojim sledećim koracima.
Nakon njegovog dramatičnog hapšenja od strane pakistanskih paravojnih formacija, umešao se Vrhovni sud i proglasio njegovo hapšenje nezakonitim.
Sada se slučaj seli na Viši sud.
Pakistan je trenutno polarizovan. U političkim krugovima se priča da je vojska iza kulisa sklopila dogovor sa Kanom.
Ali, vlada to možda neće podržati. Još postoji vrlo realna perspektiva da bi legalna igra mačke i miša mogla biti oživljena, a Kan ponovo uhapšen, javlja „Skay News“.
Za sada, pravosuđe je uskočilo. Ali ono se suočava sa nekim moćnim, ukorenjenim institucijama zaključanim u borbi za vlast.
Ako Kan može da smiri svoje pristalice i odvrati ih od nasilja, cela ova epizoda bi mu na kraju mogla ići naruku.
To će sigurno nahraniti njegov narativ da je politički proganjan.
Pristalice bivšeg lidera viđene su kako plešu u blizini zgrade suda kako bi proslavile naređenje za njegovo oslobađanje.
Kanov advokat, Babar Avan, rekao je novinarima: „Vrhovni sud je poništio sve pravne postupke protiv Imrana Kana… od njega je zatraženo da se pojavi u Višem sudu u Islamabadu u petak ujutro.“
Govoreći o nasilnim protestima, Kan je rekao da „nema pojma“ šta se dogodilo u zemlji nakon njegovog hapšenja, prenosi „ARI News“.
Bivši premijer je takođe rekao sudu da je „kidnapovan iz Višeg suda u Islamabadu“ i „udaran motkama“.
Kan je izvučen iz sudnice u pakistanskoj prestonici Islamabadu gde se u utorak pojavio da bi se suočio s optužbama za korupciju, koje je negirao.
Nasilje širom Pakistana Pakistanske vlasti su se obračunavale sa njegovim pristalicama od utorka, uz stotine privedenih u racijama tokom noći.
Pet od osam potvrđenih smrtnih slučajeva prijavljeno je u severozapadnoj provinciji Hajber Pahtunhva.
Još dve osobe poginule su u istočnom gradu Lahoreu, a jedna osoba je ubijena u gradu Keti na jugozapadu zemlje.
Više od 200 policajaca je takođe povređeno u sukobima, u kojima su demonstranti u sredu uveče zapalili železničku stanicu na periferiji Islamabada.
Skoro 1.600 Kanovih pristalica uhapšeno je tokom noći pod optužbom da su oštetili javnu imovinu i napali vojne objekte, saopštila je policija u četvrtak.
U jednom incidentu, samo nekoliko sati nakon što je bivši premijer uhapšen, rulja je zapalila rezidenciju visokog vojnog komandanta u Lahoreu.
Oko 2.000 pristalica bivšeg igrača kriketa uhapšeno je u sredu i utorak.
(Telegraf.rs)


Opširnije
Izvor: Telegraf.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.